PHP sub IIS 7


Acum câteva zile am vorbit despre instalarea serverului IIS 7 sub Windows Vista. Este o treabă uşoară, vă amintiţi poate, nefiind vorba de o instalare propriu-zisă ci de “activarea” lui. Şi vorbeam atunci de ASP – dar IIS nu constrânge la ASP (sau ASP .NET). Puteţi foarte bine folosi şi PHP. Dacă doriţi să folosiţi PHP nu este recomandabil să îl “combinaţi” cu IIS ci mai bine apelaţi de exemplu la WAMP (Apache, MySQL, PHP on Windows). Dacă însă folosiţi ASP şi IIS 7 şi nu doriţi instalarea încă unui server, puteţi rezolva ca PHP să meargă sub IIS 7. Cum? Teoretic: există un kit de instalare pentru Windows care în opţiuni include şi IIS. În practică însă…

imagine

Să mai rămânem puţin la kitul PHP (nu e obligatoriu să mergeţi pe installer, dar mai ales începătorii vor prefera). Aveţi acolo trei opţiuni: instalare PHP cu ISAPI, cu CGI sau cu FastCGI. Din “săpăturile” de pe net, varianta ISAPI este cea recomandată (aceasta înseamnă că atunci când aţi “activat” IIS-ul aţi activat şi ISAPI). În special dacă veţi alege FastCGI va trebui să fiţi conştient că aveţi nevoie de unele patchuri (mai multe detalii aici). În varianta cu ISAPI mai este nevoie totuşi de un pas pentru ca PHP-ul să meargă. Teoretic ar fi trebuit să îl facă kitul, dar în testele mele kitul a intrat să configureze IIS-ul doar pe CGI. Lansaţi deci IIS Manager (scrieţi IIS în boxa de căutare a meniului Start şi daţi enter). Mergeţi la Handler Mappings şi acolo adăugaţi de la Add Script Map ca în captura de mai sus: *.php la Request path, apoi calea spre php5isapi.dll, iar apoi la Name scrieţi PHP. DLL-ul îl găsiţi unde aţi instalat PHP. Unde e mai bine? Şi aici sunt n opinii. Unii spun că mai bine e în C:\PHP (sau C:\PHP5), alţii că în Inetpub, iar alţii spun că oriunde. Eu am ales varianta a doua.

Epopeea s-ar putea să nu se termine aici. Apelaţi la un phpinfo() pentru a vedea cum merg lucrurile. Unii recomandă să copiaţi php.ini şi în C:\Windows. Nu apelaţi la această soluţie înainte de a vedea dacă nu cumva merge (a! nu uitaţi să daţi o repornire la server, nu la calculator! ci doar la server, după ce aţi pus PHP-ul şi handler-ul). Personal am avut probleme la partea de legătură între PHP şi MySQL, soluţia fiind copierea fişierelor lib*.dll în C:\Windows\System32. Nici chiar punerea în path-urile Windowsului a directorului cu PHP nu mi-a rezolvat problema, dar copierea tocmai amintită da. Aşa că acum IIS merge cu ASP, PHP şi MySQL.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *