Notepad++ şi AutoIt3


Am scris despre Notepad (de mai multe ori) şi despre AutoIt3 (mai rar). Astăzi le vom combina. Dacă folosiţi frecvent, foarte frecvent Notepad++ atunci merită să citiţi ceea ce voi scrie în continuare. Premisa: Notepad++ e gratuit, e minunat dar… departe de perfect. Dacă ne uităm pe web găsim aproape doar ode aduse acestui minunat program, faţă de care eu am mare respect dar şi câteva nemulţumiri. Un exemplu ar fi instabilitatea pluginurilor. De la versiune la versiune pluginurile rămân în urmă, adică incompatibile şi deci inutile. Desigur, vina poate fi dată pe autorii pluginurilor, dar dincolo de vinovaţi situaţia rămâne: (aproape) dezastru la pluginuri.

Un alt lucru care nu îmi place este instabilitatea facilităţilor: lucruri care mergeau într-o versiune nu mai merg într-alta. Nu mă refer doar la crash-uri care uneori sunt rezolvate rapid prin versiuni succesive, dar şi la lipsa de consecvenţă în unele direcţii (ex: într-un articol anterior explicam cum se poate modifica meniul contextual – cu ultima versiune nu mai merge). În fine, cireaşa de pe tort, în sens negativ, o constituie comunitatea sleită din jurul programului. Mergeţi pe forum şi veţi vedea mai mult întrebări decât răspunsuri. Uneori ai impresia că vorbeşti cu pereţii acolo.

Acum hai să redresăm puţin viziunea: Notepad++ este unul dintre cele mai bune editoare text, dacă nu cel mai bun, util inclusiv pentru programatori şi webmasteri. Nu este un IDE în sensul adevărat, dar adesea lansezi mai rapid Notepad++ pentru a rezolva lucruri utile decât să zicem Dreamweaver. Acum câteva săptămâni apărea articolul The 15 Most Popular Text Editors for Developers şi nu cred că surprinde pe cineva că Notepad++ e pe primul loc (inclusiv în topul voturilor cititorilor). Fără îndoială e un program bun. Cum putem să îi compensăm lipsurile? Eu de exemplu am apelat la AutoIt3. Pentru cine nu ştie, acesta este un minunat şi incredibil instrument de automatizare. Primul meu obiectiv: m-am săturat pentru textele îngroşate (bold) sau înclinate (italic) să scriu manual tagurile. De ce să nu pot face cam ca în Word, CTRL+B şi CTRL+I pentru a rezolva aceasta? Cu AutoIt3 e o joacă. Am să vă dau codul “programului” pentru îngroşare (deduceţi cum ar trebui să fie pentru italic).

[PHP]Send("^c")
$clip = ClipGet()
ClipPut("<strong>" & $clip & "</strong>")
Send("^v")[/PHP]

Credeaţi că va fi ceva complicat? Nu cu AutoIt3. Să vedem cât de banal e. Pornim de la premisa că am marcat partea care dorim să apară îngroşată. Avem patru paşi logici, cărora le corespund patru comenzi:

  1. pune în clipboard textul marcat simulând CTRL+C (comanda Send)
  2. ia din clipboard şi pune într-o variabilă (comanda ClipGet)
  3. pune înapoi în clipboard textul dar între tagurile dorite (comanda ClipPut)
  4. pune din clipboard în aplicaţie textul simulând CTRL+V (comanda Send)

Voila! Cele două programe le-am compilat într-o secundă în executabile. Executabilele le-am integrat apoi în Notepad++. Din meniul Rulează am ales Rulează (sau direct F5). Am ales executabilul generat anterior şi am dat click pe Salvează. În noua fereastră am dat un nume şi am asociat o combinaţie de taste. Şi gata!!! Problema a fost rezolvată în 2-3 minute.

imagine

Similar mi-am rezolvat şi alte lucruri care îmi sunt de folos, dar ar putea folosi şi altora. De exemplu pus BR sau P în faţa liniilor, la toate într-un grup. Am folosit un cod precum cel de mai jos.

[PHP]Send("^c")
$txt = ClipGet()
$txt = StringReplace($txt,@CRLF, @CRLF & "<br>")
$txt = StringReplace($txt,"<br>" & @CRLF & "<br>", "<br>&nbsp;" & @CRLF & "<br>")
ClipPut("<br>" & $txt)
Send("^v")[/PHP]

În “traducere”: am înlocuit în text enter-urile cu enter plus BR. Apoi suplimentar am mai făcut o înlocuire care mie îmi este utilă pentru că nu las rânduri libere dacă nu vreau acolo un rând liber forţat (dacă nu aveţi nevoie de aşa ceva eliminaţi linia). În rest aceeaşi idee ca mai sus. Acum probabil ar fi bine să vă arăt cum merge treaba. Nu veţi putea vedea cum apăs combinaţiile de taste, dar veţi vedea că treburile merg mai rapid decât într-o editare manuală. În plus dacă aţi prins ideea sunt multe aplicaţii similare (ex: transformarea unui text în listă UL sau OL… diverse template-uri…).

Dacă vă interesează executabile realizate cu AutoIt3 le-am pus aici. Atenţie: ele merg doar „legate” de Notepad++ (dacă definiţi un shortcut din taste vor merge însă în orice editor text, cu puţină pricepere). Cel mai bine este să vă creaţi singuri scripturile necesare, dar puteţi folosi şi executabilele ataşate de mine.

IMPORTANT: O metodă mai simplă este descrisă în Pluginul WebEdit pentru Notepad++.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *