Din nou: Alb-negru şi… color


Am scris acum 5 ani un articol, aici pe CNet, intitulat Alb-negru… şi color. Recent la acel articol cineva scria “Ori sunt eu prost şi nu pricep, ori nu ai explicat tu cum trebuie… că nu am înţeles… nu reuşesc.” Nu neg că se poate să nu fi explicat prea bine. Deşi nu aş ştii cum să explic prea diferit. După cinci ani avantajul este însă că pot prezenta un screencast. Nu detaliat, dar oricum util pentru a prinde ideea. M-am gândit ce să iau şi mi-am amintit de o formaţie de nu tocmai tineri ce concerta acum vreo lună într-o piaţă din Praga. Se strânseseră mulţi în jurul lor şi i-am ascultat şi eu: teribil de antrenanţi! Am ales deci acea fotografie pentru a îmbina cumva patina timpului cu timpul prezent.

imagine

Problema: având o fotografie dorim ca o parte a ei, unele elemente, să fie în culoarea originală, iar restul să fie modificat după un anume filtru.

Soluţia: Acum cinci ani transformasem imaginea din color în alb-negru (de fapt nuanţe de gri). Desigur, se poate aplica orice filtru. Eu m-am folosit de PaintShopPro şi de “maşina timpului”. Vedeţi mai jos fotografia originală şi apoi cea cu filtrul aplicat. Pentru a obţine ceea ce vedeţi mai sus am pus cele două imagini pe straturi (layere) diferite în acelaşi fişier, fotografia originală deasupra, din ea ştergând apoi totul… mai puţin elementele pe care le doream conservate. Dând cu radiera am „dezvelit” în spate imaginea în nuanţe maronii. Rezultatul e interesant, nu? Poate nu cea mai teribilă manipulare de imagini, dar oricum interesantă şi simplă.

imagine imagine

După cum spuneam, nu ştiu să explic mai bine decât am făcut-o acum cinci ani. Am reluat totuşi subiectul pentru că acum pot pune un screencast. În fapt “curăţirea” mi-a luat spre o jumătate de oră şi nu e prezentată integral mai jos din motive lesne de înţeles. Dacă sunt nelămuriri – punctuale! – stau la dispoziţia Dvs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *