O propunere interesantă: FullSize


Am găsit astăzi pe WPcrowd.com publicat articolul How to add Fullsize in WordPress. El m-a condus spre situl AddFullSize.com, un sit militant. Pentru ce militează? Pentru introducerea în următoarea versiune de HTML. Să ne oprim puţin: versiune de HTML? Dacă toţi am auzit de Web 2.0 probabil puţin au auzit de HTML 4.01 de exemplu. Dar acesta este stadiul curent al “regulilor” pentru HTML, valabile din decembrie 1999 (apropo de Web 2.0, HTML 2.0 a apărut în noiembrie 1995). Incredibil, nu: din 1999 standardul HTML nu a mai fost actualizat! Se lucrează însă la HTML 5.0, iar diferenţele faţă de HTML 4.0 le puteţi consulta aici.

imagine

Să revenim deci: AddFullSize reprezintă o iniţiativă susţinută de o parte din webmasteri (pe prima pagină defilaţi până la FullSize Supportes şi veţi găsi şi români pe acolo) pentru introducerea unui nou atribut, fullsize, la tagul IMG, pentru imagini. Acest atribut, aţi văzut deja în captura de mai sus, ar urma să indice versiunea mare a imaginii indicată cu atributul src. În mod cert introducerea lui nu este esenţială, dar ar putea uşura munca webmasterilor, mai ales dacă va exista un suport pentru acest atribut din partea navigatoarelor. Poate peste un an vom vedea Firefox 4 deschizând singur imaginile mari la un click pe versiunea mică! Dar şi dacă navigatoarele ar ignora, o vreme, atributul, webmasterii îl vor putea folosi uşor în combinaţie cu diferite biblioteci JavaScript.

De fapt există deja un plugin jQuery (jQuery Fullsize) care face această treabă. Mai jos puteţi vedea un material de prezentare: vă recomand să săriţi la secunda 25 şi de acolo să urmăriţi puţin, cât sunt demonstraţiile. În pagina deja amintită veţi găsi de asemenea pluginul în acţiune. E important să reţinem că aici vorbim de o variantă de implementare, care trece deja dincolo de teorie. Şi cum atributul fullsize nu există încă, pentru moment e folosit longdesc.

Şi acum revenim la articolul de pe WPcrowd. Găsiţi acolo instrucţiunile legate de inserarea pluginului jQuery Fullsize în arhitectura unui sit WordPress. Nu este mare filosofie. În plus situl foloseşte deja acest plugin, deci pe la sfârşitul articolului găsiţi conceptul în acţiune. Rămâne să vedem dacă cei ce stabilesc HTML 5 vor asculta sau nu de promotorii acestei iniţiative.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *