RJ TextEd a ajuns la versiunea 5.0


Am scris prima oară despre RJ TextEd în decembrie 2007. Iată că săptămâna trecută programul a ajuns la versiunea 5.0. Are o variantă portabilă, ce nu necesită deci instalare, aşa că m-am gândit să îl retestez. Am făcut-o şi din perspectiva articolului de săptămâna trecută despre Notepad++ şi AutoIt3. Am descoperit cu plăcere că din meniul Tools, Configure Tools se pot adăuga executabile (şi nu numai), astfel că tot ceea ce scriam pentru Notepad++ se aplică şi pentru RJ TextEd. Cu ajutorul la AutoIt3 puteţi scrie tot felul de scripturi utile şi lansa din editorul RJ TextEd imediat. Dacă editorul de macrouri ar fi fost mai bun poate nu ar fi fost necesară implicarea AutoIt3.

imagine

Dar dacă la macrouri e la fel de rudimentar ca Notepad++, la alte capitole RJ TextEd constat că iese liniştit învingător. La început am fost uimit: CTRL+O nu făcea clasica acţiune Open. Unele shortcut-uri elementare lipsesc dar programul permite să asociezi oricărei opţiuni din meniu o combinaţie de taste, deci problema e uşor depăşibilă. În schimb din prima CTRL+B şi CTRL+I se comportă ca la Word, îngroşând (cu tagul B) şi italizând (cu tagul I) textul. Programul nu are încă interfaţă în limba română – poate se vor găsi totuşi inimoşi? – în schimb având dicţionar românesc pentru verificare ortografică (via Enviroment, Add-ons). Preview-ul încorporat în program (cu IE, dar şi FF dacă doriţi) este un alt atu faţă de Notepad++. În general se găsesc mai multe instrumente utile pentru webmasteri şi programatori decât în Notepad++ (ex: gruparea de fişiere în Proiecte, bările cu acţiuni mai frecvente, în HTML, CSS, PHP…).

imagine

Ce am fost foarte curios să testez – nu făcusem în decembrie 2007 – a fost partea de FTP. Foarte utilă completare! De ce să lansezi un alt program când o poţi face din RJ TextEd? Aşa după cum ne-am aştepta, putem defini mai multe profile, conecta, publica, descărca, dar şi sincroniza! Ce înseamnă aceasta? Dacă dezvoltăm un sit pe propriul calculator şi apoi îl publicăm online, atunci la fiecare modificare trebuie să fim atenţi în ce fişiere am umblat ca pe acelea să le publicăm. Prin sincronizare aceasta se face automat: indicaţi versiunea locală şi versiunea remote şi la sincronizare se va face rapid o comparaţie publicându-se (şi descărcându-se) ceea ce e nou modificat. Puteţi alege între trei moduri de sincronizare şi opta pentru excluderea unor fişiere şi/sau directoare, adică exact facilităţile necesare pentru a-ţi aranja sincronizarea după cum ai nevoie. La un sit cu mii de fişiere metoda poate să nu fie foarte eficientă, dar pentru situri mai mici (sau indicând anumite subdirectoare cu un număr decent de fişiere) merge perfect! Am testat şi e foarte lejer să modifici un sit şi apoi să dai câteva clickuri şi să se publice exact fişierele ce trebuie publicate.

Personal mă trezesc că tot Notepad++ lansez mai des decât RJ TextEd (evident şi pentru că Notepad++ îmi este încă asociat cu fişierele TXT, PHP, ASP, CSS…) şi probabil situaţia va continua ceva vreme din obişnuinţă. Dacă însă Dvs sunteţi într-o etapă de alegere, sfatul meu ar fi să îi daţi o şansă programului RJ TextEd: din multe puncte de vedere îl întrece pe mai celebrul Notepad++. Închei cu o captură în care vedeţi cum apar eventualele instrumente pe care le puteţi adăuga programului. De exemplu eu am pus să fie o opţiune nouă, Automatizari, în care să apară scripturile (executabile) AutoIt3.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *