Criptarea de fişiere şi programe


Un articol recent de pe MakeUseOf ne prezintă două metode pentru How To Password Protect Any Windows Program. Din păcate fiecare metodă cu neajunsurile ei, depăşibile totuşi. Să precizăm pentru început că amândouă sunt destinate executabilelor. Lucru util dacă de exemplu aveţi copii care ar putea lansa cine ştie ce programe sau face ceva prostii pe calculator. Motive se mai găsesc. Primul este Protect Exe, un program incredibil de mic, de nici 130 KB, foarte simplu de folosit: indici executabilul şi o parolă pentru el; opţional faci un backup pentru executabil (şi îl muţi undeva, de exemplu pe un stick) în caz că uiţi parola.

imagine

Problema cu acest program este că, datorită metodelor de criptare folosite este “mirosit” de majoritatea antiviruşilor ca virus (autorul ne previne, spunând că raportarea este falsă). Rămâne să stabiliţi Dvs dacă aveţi încrede în program sau nu. Cel de-al doilea program este Empathy (ambele au versiuni portabile) şi cel puţin la mine antivirusul nu a raportat nimic. Are o interfaţă mai îngrijită dar ne lovim de o altă problemă: deşi gratuit, merge doar cu parole de… un caracter. Dacă îi trimiteţi o felicitare autorului, în Slovacia, veţi primi o cheie ce permite ca programul să folosească parole de oricâte caractere. Dar dacă stăm puţin şi ne gândim, dacă vom cripta un program şi cineva îl lansează va vedea că i se cere o parolă: se va gândi el că este de o literă? Aş de unde! Va încerca tot cuvinte de mai multe litere, de la numele şi prenumele Dvs până la strada pe care staţi, numele câinelui Dvs sau altele, sperând să vă dibuiască. Deci protecţia ar putea fi suficientă 🙂 . Aşa că eu personal aş vota cu Emphathy.

Dar mai sunt variante, dincolo de ce prezenta MakeUseOf. Cu ceva vreme în urmă Martin semna articolul Password Protect Files. Acolo recomanda Androsa FileProtector. Aşa după cum bănuiţi şi acesta are dezavantajele lui. Primele se ocupau de exe-uri. Un exe rămânea exe, doar că la lansare cerea parola. Aceasta era protecţia. În cazul acestui al treilea program, fişierele criptate îşi schimbă extensia în afp. Deci aici va fi nevoie de criptare şi decriptare. În schimb sunt avantaje: programul funcţionează pe orice fişiere, nu doar executabile. Astfel e util pentru a cripta imagini, documente sau orice altceva. În plus include trei tipuri de criptare (toate puternice). Din nou are versiune portabilă, evident în acest caz trebuind să faceţi Dvs asocierea între extensia afp şi programul portabil. Din cele trei programe sper ca unul să fie pe gustul (după nevoile) Dvs.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. emil spune:

    Buna… Am criptat un document cu AndrosaFP si am uitat parola… Cum pot face ca sa-mi redeschid documentul. Ma gandeam sa-mi sterg programul, dar am zis ca intreb prima data. Multumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *