G.ho.st: calculatorul tău online de 5GB


Sistemele de operare online par încă doar experimente mai mult de dragul experimentelor decât al practicităţii. Dar dacă ţinem cont că astăzi ne putem ţine – şi o şi facem – cu uşurinţă fotografiile, documentele, muzica, precum şi alte tipuri de fişiere, în norul vag al web-ului trebuie să admitem că aceste webaplicaţii au un viitor. Pot să îmi imaginez un viitor cu nişte mini-mini-laptopuri (deci sub-netbookuri), care să nu aibă harddisk propriu decât pentru un navigator şi cache-ul lui. Acestea ar putea fi astfel şi mai ieftine şi utile pentru anumite contexte (în special deplasări), fără să înlocuiască neapărat sau definitiv laptopurile / desktopurile.

imagine

Lăsând teoria la o parte vă invit să aruncaţi o privire la un proiect interesant denumit G.ho.st, sau mai direct Ghost – dacă vă întrebaţi de unde vine denumirea, ei bine de la Global Hosted Operating SysTem. Proiectul are deja un an vechime şi a atras atenţia de la început nu atât din punct de vedere tehnic ci prin simbolismul oferit: e un proiect israelian la care lucrează şi palestinieni. Partea bună este că îl puteţi testa imediat folosind un cont de oaspete (vedeţi pe prima pagină). Dacă vă interesează puteţi apoi să vă deschideţi gratuit un cont. Ce veţi primi? În principiu… un sistem de operare online. Am maximizat pe tot ecranul (fullscreen) astfel că nu mai aveam pe ecran nimic să îmi amintească de Vista: impresia este cu adevărat de sistem de operare! (În paranteză fie spus, nu am putut ieşi din modul fullscreen decât închizând fereastra, redeschizând-o apoi din nou.)

Cântă la intrarea în Ghost ca şi când intri în Windows. Ai bară de aplicaţii, ceas şi iconiţe în systray şi evident în stânga de tot butonul Start la care îi spune Go. Acesta deschide un meniu ce seamănă cu cel din Windows, regăsind chiar şi Control Panel. Există un desktop care are tapet schimbabil. Aveţi un harddisk virtual de 5GB, dar prin invitarea prietenilor poate să crească cu câte 1GB (apropo, dacă vă deschideţi cont puteţi să mă indicaţi ca referral cu radukn@g.ho.st 🙂 ). Puteţi încărca fişiere şi apoi desigur şi descărca. Oriunde veţi merge şi aveţi internet vă puteţi conecta la calculatorul Dvs virtual. Puteţi edita documente cu pachetul Zoho sau Google, după preferinţă. Există şi un player audio încorporat. Nu lipsesc jocuri, un calculator, chiar şi un navigator, diverse programe pentru explorat YouTube şi Flickr ş.a. În plus poţi seta S.O.-ul pe limba română, dar nu foarte mult din conţinut este tradus pentru moment.

imagine 

De mişcat se mişcă bine, destul de repede. Webaplicaţiile nu sunt 100% stabile şi am avut unele probleme cu Zoho (dar reîncercând mergea). Practic la ce e bun? Dacă vă plimbaţi frecvent dar nu aveţi un laptop/netbook, atunci poate fi o soluţie să aveţi un astfel de calculator virtual, cu cei 5GB oferiţi. Pot fi şi utilizări parţiale: de exemplu unii vor dori să folosească spaţiu pentru a-şi pune acolo muzică pe care să o poată asculta de oriunde; webmasterii vor putea profita să îşi vadă situl din Israel dacă din România e o problemă de conexiune (sau poate doriţi să vizitaţi pe anumite situri fără urme: navigând cu navigatorul încorporat în Ghost evident nu veţi lăsa urme pe calculatorul Dvs); ş.a.m.d. Personal nu găsesc încă un motiv să folosesc curent aşa ceva, dar e interesant şi doar să intri ca oaspete (guest) şi să vezi cum merge.

PS: Noutăţi importante găsiţi în articolul: G.ho.st sare la 15GB (utili!!!) şi îşi pune API.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Corneliu spune:

    Nici eu nu cred că îl voi folosi prea des, da, cine ştie!
    V-am trecut la referral.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *