Cum învăţăm AutoIt?


Nu aş vrea – dar aş putea – să încep fiecare articol despre AutoIt cu o odă pentru el. Dar e important să reţineţi că dacă nu sunteţi un amator în folosirea calculatorului, acest program vă poate ajuta mult. Puteţi scrie mici programe care să vă uşureze viaţa şi am văzut deja câteva exemple. Dar cum învăţăm Autoit? Totul începe de la pagina de descărcare, unde veţi găsi AutoIt3. Instalându-l veţi avea imediat posibilitatea să scrieţi programe. Vă recomand însă de la pagina tocmai indicată să descărcaţi şi al doilea link (deci Download AutoIt v3 şi apoi Download Editor). Veţi avea astfel programul SciTE “aranjat” să meargă perfect cu AutoIt.

imagine

De când am programat prima oară cu AutoIt3 (acum câţiva ani) am folosit SciTE. Desigur, puteţi folosi Notepad (sau Notepad++ sau orice editor text). SciTE – care este un editor text generalist, bun şi pentru alte limbaje – prezintă însă câteva avantaje. În primul rând e configurat să poată executa şi compila scripturi AutoIt. Apoi, după cum vedeţi şi din captura de mai sus, are facilităţi importante de autocompletare: fie că e vorba de variabile, fie că e vorba de funcţii. În plus oferă informaţii despre argumentele funcţiilor din AutoIt. Dacă vreţi să învăţaţi AutoIt, SciTE e un instrument care nu trebuie să vă lipsească.

Cum învăţăm mai departe AutoIt? Nu ştiu Dvs, dar eu sunt adeptul exemplelor. Sper că nu mă repet, poate am mai spus, dar îmi amintesc că într-un semestru în facultate am făcut n limbaje de programare. Deja le amestecam. A fost un semestru dificil, iar la final nu am rămas în minte cu nici unul din limbaje 🙂 . Pentru că nu acesta era scopul. Scopul era să fim obişnuiţi să ne adaptăm la noi limbaje de programare. Dacă ştiţi deja C#, Pascal, PHP sau altceva, atunci problema nu va fi să vă obişnuiţi cu sintaxa AutoIt ci cum să scrieţi deja, rapid, ceva cod. Şi cel mai uşor este să porneşti de la exemple. Din fericire dacă aţi instalat AutoIt atunci aveţi deja tone de exemple. Le găsiţi în directorul AutoIt, subdirectorul Examples. Cele din Helpfile se găsesc şi în Help-ul AutoIt3. Vedeţi mai jos captura: fiecare cod existent are un buton Open this Script care îl va deschide în SciTE de unde îl puteţi lansa imediat. Luaţi un cod cu ce vă interesează, deschideţi-l (salvaţi-l cu alt nume), modificaţi, lansaţi, modificaţi, lansaţi… până obţineţi ce doriţi.

imagine

În fine, dacă doriţi să învăţaţi AutoIt3 şi vă blocaţi undeva vă recomand să folosiţi forumul lor. Acolo veţi putea căuta ajutor sau lua dintre exemplele puse la dispoziţie de alţii la secţiunea Example Scripts. Forumul este bine populat şi foarte activ. Dar ca la orice forum, nu scrieţi înainte să căutaţi: poate răspunsul există deja. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Carol spune:

    Am si eu o intrebare.
    Cum ai scris sa dea click fara sa se duca cursorul in locul unde trebuie sa dea click?

  2. Condorul` spune:

    Folosind comanda ControlClick()


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *