Google: imagini similare şi ceva istorie


Laboratoarele Google nu experimentează doar pentru GMail, deşi ritmul noutăţilor acolo este probabil cel mai mare. Iată că Google Labs a lansat două noi servicii accesibile la Similar-Images.GoogleLabs.com, respectiv la NewsTimeline.GoogleLabs.com. Între noi fie vorba, aplicabilitatea mi se pare destul de redusă pentru moment, dar produsele sunt oricum interesante. Primul, după cum îi spune şi numele, ne permite să căutăm imagini similare. Exemplul folosit de Google e cel mai bun: cauţi “jaguar”, găseşti şi maşina şi animalul. Dar sub imagini se găseşte un link Similar images care îţi permite uşor să găseşti doar maşina Jaguar sau doar animalul jaguar.

 imagine

Să vedem şi clipul de promovare a noului produs pentru căutare de imagini (aţi observat probabil cât de grijuliu e Google în a-şi prezenta produsele; sunt “reclame” decente, adică orientate pe prezentarea serviciului, îngrijite, uneori pipărate cu umor).

În fine, a doua noutate permite navigarea în timp pe anumite subiecte sau pe anumite surse. De exemplu puteţi căuta un nume şi da înapoi în timp pentru a vedea ce s-a scris despre acel nume în decembrie 2007 de exemplu. Evident, nu trebuie să fie neapărat un nume, poate să fie şi o temă. Căutarea “normală” de la Google oferă rezultatele în ordinea relevanţei lor, nu a apariţiei online. Acum avem un instrument care priveşte informaţia istoric. Se poate seta “pasul”, de la zilnic, la lunar sau anual. Interesant e că se poate “regla” şi sursa de folosit. În captura de mai jos sursa e CNet.ro şi vedeţi practic articolele noastre sortate pe zile. Pentru a umbla la surse daţi click pe Add More Queries. Daţi eventual click pe x-ul de lângă toate sursele curente, pentru a le şterge. Dacă aveţi un blog, derulaţi până la Blogs, căutaţii numele şi dacă apare indicaţi-l ca sursă. Click pe Save changes şi gata!

imagine

Produsele nu funcţionează chiar perfect. La căutarea de imagini similare am căutat de exemplu Washington. Găseşte şi oraşul şi personajul istoric. Dacă “filtrăm” pe personajul istoric nu vom avea doar omul Washington. Dar în fine… sunt produse de laborator… până la produsul final mai e. Asta dacă vor crea suficient interes pentru a se mai lucra la ele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *