Cum să transformi paginile web în documente PDF


Pentru a folosi de instrucțiunile de mai jos aveți nevoie de o "imprimantă" care salvează fișiere PDF (Cute PDF Writer), un viewer PDF, altul decât Adobe (Foxit PDF Reader) și câteva bookmarkleturi. Toate acestea sunt foarte utile chiar dacă nu vreți neapărat să faceți ceea ce vă recomandă titlul acestui articol. În plus, sunt extrem de blânde cu resursele calculatorului dumneavoastră. Dacă aveți nevoie de ceva mai puternic și nu vă temeți de un installer în germană puteți folosi eXPert PDF Creator/ Editor urmând instrucțiunile din acest post.

1. Dacă pagina e încărcată cu multe elemente inutile, folosiți un bookmarklet gen Readability pentru a păstra doar textul de bază.

2. Ce a mai scăpat poate fi înlătura cu alte bookmarkleturi. Eu folosesc un bookmarklet Opera numit "Kill" care este simpluț dar foarte eficient. Există și MyPage sau Print-what-you-like, mai complexe dar și puțin mai greu de folosit.

3. Printați pagina alegând imprimanta "CutePDF" și vi se va cere să salvați în directorul dorit.

imagine

(Notă: dacă doriți să printați pagina Web exact așa cum arată, pașii 1 și 2 sunt inutili. Ați putea în schimb să luați un print-screen al paginii cu unul din programele indicate aici. Dacă însă faceți print-screen este posibil ca măririle și micșorările să afecteze calitatea rezultatului.)

4. Deschideți PDFul cu Foxit PDF. O să observați că pagina (ca orice html printat) are un header și un footer care mai mult vă încurcă. Este suficient să printați din nou documentul, având grijă să îl măriți cu 5% și să bifați auto-center. Header-ul neplăcut va rămâne pe dinafară.

imagine

5. (opțional) (Redeschideţi documentul) Aveți deja un PDF curat dar poate că marginile înguste vi se par cam neprofesioniste. Puteți să… printați din nou cu un zoom de 80-85%. Dacă puneți în aplicare punctul 6, mai bine micșorați la 70-75%.

imagine

6. (Redeschideți documentul și…) dacă doriți să adnotați, folosiți instrumentele de editare din meniul Tools din Foxit PDF. Vi se va atrage atenția că ar fi bine să upgradați la Foxit PDF ProPack, dar nu ii credeți 🙂 . După ce faceți modificările salvați documentul (preferabil sub alt nume).

(De aici puteți face rost în mod gratuit de Foxit PDF Pro Pack in mod "gratuit", dacă acceptați să primii oferte sau chiar să cumpărați alte produse; nu recomand.)

imagine

7. Veți observa că pe una din marginile albe din document a fost introdusă o notă roșie și mare care spune că ați folosit Foxit PDF. Printați din nou, dar de data asta măriți cu ~10-15% (depinde unde aveți nota).

imagine

Sper să vă folosească aceste tehnici. Nu sunt tocmai ca un editor profesionial, dar pot sa facă suprinzător de multe.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. andrei tiut spune:

    Doua observatii pe care le-am facut de cand am scris acest articol:
    – browserele au in meniul File optiunea ‘Print Options’ / ‘Page setup’ care va permite sa scoateti headerele si sa setati marginile paginii.
    – dar fiind ca Readability nu mai merge puteti incerca excelentul bookmarklet PrintFirendly de la PrintFriendly.com (gasit prin makeuseof.com). Elimina elementele inutile, va permite sa eliminati dumneavoastra ce ii scapa ba chiar are o facilitate (rapida) de export PDF.

  2. radu.capan spune:

    O observartie: Readability merge. Nu stiu de ce spui ca nu mai merge.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *