FastStone Capture


Am vorbit acum câteva zile despre două programe pentru capturi de ecran. Moroshan ne împărtăşea în comentarii programul folosit de el. M-am gândit atunci că ar fi bine să scriu şi eu despre programul pe care îl folosesc eu în mod curent. Numele lui este FastStone Capture, fiind parte a “familiei” de aplicaţii FastStone. Despre FastStone Image Viewer am scris prima oară în 2004 (!), iar anul trecut de trei ori. Acel program a rămas gratuit. Dar din păcate FastStone Capture a devenit comercial. Salvarea ne-o oferă situl A+ Freeware de care poate aţi auzit: păstrează ultima versiune gratuită la zeci de programe devenite apoi comerciale. Găsiţi aici FastStone Capture, versiunea 5.3, ultima gratuită.

 imagine

Programul îl vedeţi lansat mai sus. E mic dar… tare. Primele butoane sunt pentru a alege tipul de captură: 1) fereastra activă (Shift+PrtScreen); 2) fereastră sau parte componentă (Alt+PrtScreen – excelent pentru a face captură de exemplu la o bară de instrumente); 3) o zonă dreptunghiulară indicată cu mouse-ul (Ctrl+PrtScreen); 4) o zonă neregulată indicată cu mouse-ul (Shift+Ctrl+PrtScreen); 5) tot ecranul (PrtScreen); 6) conţinutul unei ferestre prin derulare (Ctrl+Alt+PrtScreen). După cum vedeţi paleta este complexă! Poate fi folosit şi pentru capturi de pagini web (simulând defilarea) dar şi pentru orice alte ferestre cu scrollbar.

Şi ce facem cu captura? Vedeţi în meniul de mai sus. Eu implicit o trimit în clipboard, dar puteţi opta pentru editorul încorporat – vedeţi captura de mai jos. Un click pe butonul Draw (A cu verde) şi veţi avea o altă fereastră ce vă permite să adăugaţi forme şi săgeţi capturii, să scrieţi un text peste sau să evidenţiaţi o anumită parte. Acest instrument de adnotare ar trebui să satisfacă cele mai multe nevoi. Puteţi captura să o salvaţi direct într-un fişier (eventual cu nume fixat automat), sau trimite la imprimantă ori prin email.

imagine

Dacă ne reîntoarcem la prima captură vedeţi că acest mic instrument conţine şi alte instrumente, precum zoom sau color picker. De asemenea editorul poate fi folosit pentru orice imagini de pe calculatorul Dvs. Toate acestea cred că recomandă FastStone Capture ca unul dintre cele mai bune programe pentru capturi de ecran. Versiunea gratuită o puteţi găsi încă (vedeţi linkul de mai sus), în plus existând şi o variantă portabilă. La 1MB şi ceva e genul de programe care merită păstrate undeva pe calculator.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Multumesc maestre Capan!
    Sunt tare mandru de faptul ca m-am gasit citat in materialul dumneavoastra. Incerc sa contribui si eu din putinul meu la cresterea acestei comunitati pe care dumneavoastra si inimoasa echipa CNET o face din ce in ce mai puternica. Stiti, m-am gandit la ceva: oare, pe viitor, sau, stiu eu, cumva, acolo, n-ar fi posibil un forum pentru a ne fi mai la indemana socializarea pe temele/subiectele oferite de CNET?
    La mai mare si mii de multumiri!
    moroshan, forever 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *