Paint.NET şi extinderile lui


Un articol de astăzi de pe gHacks mi-a reţinut atenţia: Adobe Photoshop PSD Plugin For Paint.net. Pentru cei care nu ştiu, Paint.NET este un excepţional editor gratuit de imagini, pornit ca un proiect studenţesc dar care a prins aripi rapid şi e genul de program care i-ar putea satisface pe mulţi dintre cei care folosesc ilegal Adobe Photoshop fără să aibă cu adevărat nevoie de un instrument atât de profesionist (şi de scump). Pe CNet.ro nu am scris prea des despre acest program: în ianuarie 2007 semnalam versiunea 3.0, acum apropiindu-ne de versiunea 4.0 (actualmente doar 3.36). Haideţi să revenim puţin asupra subiectului, cu oprire pe extinderile posibile.

imagine

Avem deci în primul rând pluginul care permite să deschideţi în Paint.NET fişiere PSD. E vorba de o arhivă cu un singur fişier, un DLL, de pus în directorul FileTypes din folderul unde este instalat programul. Reporniţi-l, dacă e cazul, şi veţi putea deschide PSD-uri. Am făcut un test cu un astfel de fişier: după cum vedeţi mai sus, straturile s-au conservat. Pe pagina pluginului se explică ce e suportat pentru moment şi ce nu. Oricum, dacă vă interesează un PSD pentru a lua o imagine dintr-un anumit layer, pluginul vă este util. Din păcate din martie 2007 autorul nu pare să mai fi lucrat la plugin. Poate versiunea 4.0 la Paint.NET îi va da un nou impuls, pentru a duce mai departe pluginul său.

Există însă şi multe alte pluginuri ascunse într-un forum. Unele sunt întreţinute frecvent, altele nu prea. Mie mi-a reţinut atenţia pachetul lui Curtis. Arhiva conţine trei DLL-uri ce trebuie puse acum în folderul Effects. Efectele (cam vreo 10) apar atunci evident în meniul Effects. Pe calea din meniu Effects, Advances, Effects Lab veţi avea o fereastră ca mai jos ce vă permite să treceţi rapid printre efecte, precum şi să căutaţi între rapid după nume.

imagine

Nu ştiu cât de utile veţi găsi efectele dar ca demonstraţie merg. Cu răbdare veţi găsi poate alte pluginuri mai bune. Important de reţinut este că Paint.NET suportă extinderea prin efortul comunităţii. Aşteptăm cu interes versiunea 4.0!

imagine imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *