XAMPP: mai multe dintr-o lovitură


Personal de când mă ştiu am folosit (PWS şi) IIS, şi pentru ASP şi pentru PHP. Dacă IIS şi APS, ca produse Microsoft, merg bine împreună, IIS şi PHP nu se împacă perfect. De exemplu lipsa la .htaccess se simte puternic. Ieri a apărut un articol interesant pe SixRevisions: Using XAMPP for Local WordPress Theme Development. După cum vedeţi, este orientat pe WordPress, dar, webmasterilor, articolul vă poate fi util la modul generic, vorbind aici de o soluţie pentru a instala dintr-o lovitură mai multe instrumente esenţiale. XAMPP este disponibil şi pentru Linux şi pentru Windows, iar literele vin de la X (cross-platform), A(pache Server), M(ySQL), P(HP), P(erl).

imagine

Articolul de pe SixRevisions vă conduce de la descărcarea pachetului până la instalarea lui, iar apoi pregătirea şi instalarea unui sit WordPress. Cât priveşte prima parte, adică partea de server, câteva lucruri de reţinut. Dacă folosiţi Vista nu instalaţi în directorul implicit pentru aplicaţii ci, recomandabil, c:\xampp. Opţional puteţi instala şi un server FTP. De preferinţă este să instalaţi strict ceea ce veţi folosi, dar începătorii s-ar putea să nu aibă de la început o idee clară despre ce înseamnă aceasta (aşa că probabil mai bine mergeţi pe full). Şi situl ApacheFriends.org (unde este găzduit proiectul XAMPP) are instrucţiuni de instalare. Şi o ultimă observaţie: pe PortableApps se găseşte şi o versiune portabilă pentru XAMPP (care e la zi, adică tot 1.7.1), ce vă permite să vă ţineţi serverul de exemplu pe… o memorie USB.

imagine

Cândva aş vrea să testez şi eu XAMPP, dar până acum am avut IIS pe toate sistemele folosite. Cei care folosiţi XAMPP ce părere aveţi despre această soluţie “la pachet”?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 3,33 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. jürgen.toth spune:

  Pentru ca la timpul respectiv nu am reusit sa imi instalez PWS sau IIS pe calculatorul meu ruland Windows XP am incercat diferite solutii portabile intre care si XAMPP. Modul de utilizare era destul de simplu insa problema era ca imi inchidea des ferestrele, deci arata anumite instabilitati. Am trecut pe EasyPHP, pe care l-am folosit luni multe, insa era instalabil (adica de la o anumita cantitate de informatii nu mai functiona, deci trebuia des sa sterg MB) plus ca autorul nu l-a mai intretinut (intre timp vad ca pagina web este noua si pare actualizat). Intre timp insa solutia mea favorita si utilizata frecvent in ultimii doi ani pentru instalarea si rularea localhost este MoWeS Portable, accesibil la adresa web: http://www.chsoftware.net/en/useware/mowes/mowes.htm

  O alta solutie interesanta, tot portabila, pare a fi si Server2Go: http://www.server2go-web.de/download/download.html
  Sunt oferite diferite optiuni, plus solutii pentru utilizatorii de Mac.

 2. WebUser spune:

  Mie-mi place Xampp foarte mult. Il folosesc deja de 3 luni si nu prea mi-a dat probleme.

 3. costin spune:

  Eu nu sunt programator nu pricep aproape nimic din limbajele de programare sau setup si debug apache / php / sql . Eu sunt designer si am avut nevoie de un mediu de testare local .. am cautat ceva pana sa ajung la XAMPP si pot sa zic a de atunci il folosesc exclusiv pentru testarile locale … pana si wordpressúl merge perfect .. nu am avut nici o problema de nici un fel .. si pot sa zic ca orice script am incercat oricat de complex a mers fara absolut nici o problema .. so … big thum up for xampp !

 4. MFG spune:

  „Oricat de complex ar fi”. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *