Panouri: mesagerie, știri, muzică și gadgeturi Google direct în browserul dumneavoastră


Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi plac deosebit acele servicii care livrează funcții puternice, dar fără să încarce memoria browserului. Deci nu sunt fan al add-on-urilor, plug-in-urilor și al oricărui fișier care se încarcă la lansare. Dar sunt fan al bookmarkleturilor si panourilor, care nu rulează decât dacă ai nevoie de ele. Panourile sunt pagini web/ webaplicații pe care Opera și Firefox pot sa le încarce într-o mica fereastra din stânga.

Teoretic orice pagina poate fi transformata în panou, cu ajutorul unei CSS Stylesheet. Chiar și practic, orice pagină suficient de simplă poate fi forțată să devină un panou. În plus orice script al unui „gadget” de pagină web poate fi, cu puțin efort, transformat în panou. La fel orice pagina de preview RSS.

Să vedem câteva exemple:

https://imo.im/ sau www.meebo.com, servicii care vă permit să vă logați la Yahoo Messenger sau alte servicii de mesagerie. (în stânga e panoul iar în dreapta aceeași încărcată normal).

imagine

„Uploads by realitatea” (copiaţi sursa linkului), pagina web a feed-ului RSS al canalului Youtube al postului Realitatea TV (phui, am zis bine). În Opera e recomandat să o setați ca „small screen”. Puteți vedea emisiunile pierdute în panou (doar Opera) sau, dacă vreți să vedeți mare, alegeți una dați click dreapta și deschideți filmul într-un nou tab.

imagine

GooTube FLV Retriever (http://kej.tw/flvretriever/), un site care îți permite să găsești adresa fisierului FLV pe care îl vezi pe YouTube. Din nou, e nevoie să îl setați ca „small screen” în Opera. În Firefox nu există „small screen”, așa că va încăpea mai greu. Îl puteți folosi și pentru a descărca fișierul MP4 (vezi aici).

imagine

http://www.jimmyr.com/mp3_search.php permite căutarea de muzică MP3 pe Google (3 modalități) și pe alte situri. Paginile de căutare vi se vor încărca în fereastra principală, ceea ce e foarte practic. Aveți atenție sa transformați linkul în bookmark dând click-dreapta pe linkul din acest paragraf. Altfel, dacă deschideți direct în browser, va redirecta spre o pagină mai complexă. (Vezi aici o descriere a modului în care funcționează)

imagine

http://frans.lowter.us/downloads/calendar/calendar.html, un calendar simplu pe 3 luni, foarte plăcut ochiului. Pare să noteze și sărbătorile catolice în engleză.

Gadgeturile Google pot fi transformate în panouri preluând scriptul pus la dispoziție de Google și încastrându-l într-un mic fișier HTML (poate fi creat în câteva secunde cu Notepad) salvat apoi în bookmarks. Se pot face lucruri spectaculoase. Eu am ca panouri Google Calendar (și cel privat și două cu sărbători publice), prognoza meteo (cu date de la stațiile românești, ceea ce pe net găsești mai rar), și un gadget care poate căuta și reda videoclipuri YouTube.

Nu intru în detalii tehnice, dar pentru cine e interesat scripturile sunt cele de mai jos. Nu mai copiez imagini, utilitatea acestor pagini va fi (dacă e cazul) evidentă.

Google Calendar (privat): nu e un script ci linkul confidenţial din setarile mele de calendar.

2 în 1: Calendar Google cu sărbătorile (romano-)catolice și cele publice românești:

<iframe src="http://www.google.com/calendar/embed?showNav=0&amp;showPrint=0&amp;showCalendars=0&amp;height=450&amp;wkst=2&amp;bgcolor=%23FFFFFF&amp;src=fcind6oagvmon269ov025eebf0%40group.calendar.google.com&amp;color=%2329527A&amp;src=romanian__ro%40holiday.calendar.google.com&amp;color=%23B1365F&amp;ctz=Europe%2FBucharest" style=" border:solid 1px #777 " width="300" height="450" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Vremea azi:

<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://www.cablevision.ro/jar/lucru/meteo_gadget.xml&amp;up_zip=ROXX0003&amp;synd=open&amp;w=320&amp;h=335&amp;title=Meteo+Romania&amp;border=%23ffffff%7C3px%2C1px+solid+%23999999&amp;output=js"></script>

Prognoza meteo:

<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://86.127.62.3/jar/lucru/mic.xml&amp;up_zip=ROXX0003&amp;synd=open&amp;w=300&amp;h=700&amp;title=Prognoza+Vremii+Romania&amp;border=%23ffffff%7C3px%2C1px+solid+%23999999&amp;output=js"></script>

Căutare YouTube

<script src="http://www.gmodules.com/ig/ifr?url=http://throttled.org/googlegadgets/youtubesearch.xml&amp;synd=open&amp;w=320&amp;h=1000&amp;title=Search+YouTube&amp;border=%23ffffff%7C3px%2C1px+solid+%23999999&amp;output=js"></script>

Este suficient să salvați textele de mai sus cu Notepad într-un fișier cu extensie html, să le deschideți și apoi le tratați ca pe orice pagina web.

Dacă vreți să aveți favicons (iconițe), salvați un fișier cu extensie .ico unde aveți nevoie apoi introduceți în fișierul html un cod de genul

<link rel="shortcut icon" href="\\D:\Docs\websites\yfavicon.ico" type="image/x-icon" />

…unde textul în bold va fi înlocuit de numele și locația fișierului ico pe care vreți să îl folosiți. Eu unul mi-am creat iconițele cu PrintScreen și Irfanview – nu e foarte greu.

În sfârșit, ar trebui să explic cum se setează un bookmark și un panou.

Din pagina pe care doriți să o faceți panou apăsați Ctrl+D, sau faceți click-dreapta pe linkul paginii și alegeți „Bookmark this link”.

În căsuța de dialog alegeți în ce folder doriți să ajungă panoul creat.

imagine

Pentru Opera apăsați „Details<<” și bifați ‚Show in panel”. Pentru Firefox este nevoie să deschideți panoul de Bookmarks (Ctrl+B), faceti clic-dreapta alegeți Properties și în căsuța de dialog alegeți „Load this bookmark in the sidebar”.

imagine

Ar putea fi nevoie să lățiți panoul lateral Firefox ca să încapă mai bine. Opera vă oferă și opțiunea View -> Small screen care pentru unele pagini reușește să le aranjeze mai bine în pagină.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *