Calculatorul seif


Aplicaţia pe care mă pregătesc să v-o prezint este simpatică şi multora le va fi chiar utilă. Scenariul principal ar fi acesta: ai un stick USB pe care păstrezi un fişier cu date foarte importante (parole sau altceva). Safe Calculator te ajută să îl păstrezi ascuns de privirile altora. Cum? Aici vine partea interesantă. Dar să o luăm de la început. Vorbim de un program al unui francez, mic, foarte mic (programul, nu francezul 😉 ), care nu necesită instalare şi care, odată lansat, se comportă ca un banal calculator. Vedeţi în captura de mai jos, stânga – e un calculator, nu? Aceasta până când îi introduci parola: atunci se transformă într-un seif!

imagine

Implicit parola este 123. Tastaţi acest număr şi apăsaţi MS. Veţi trece în modul Safe Calculator (vedeţi mai sus: se schimbă numele aplicaţiei şi iconiţa ei). Acum aveţi la dispoziţie câteva funcţii. De la New PIN puteţi schimba numărul secret (click apoi pe egal şi apoi pe MS). Cu click pe + puteţi pune un fişier în seif (unul singur se poate afla acolo la un moment dat). Alegeţi fişierul şi acesta va fi “mutat” în executabilul calc.exe (al programului Safe Calculator). Da, aţi înţeles bine: calculatorul este un fişier exe, în el “încorporând” fişierul dorit de Dvs. Evident dimensiunea lui va creşte cu dimensiunea fişierului pus în “seif”. Calc.exe are iniţial 255KB. Dacă puneţi un fişier de 1MB, va avea apoi aproximativ 1,255MB. Oricum, cei care văd programul nu vor şti. Vor vedea un simplu calculator (dacă “ascundeţi” un fişier de 100MB cuiva i s-ar putea părea suspect un fişier calc.exe de o aşa dimensiune).

Evident, fişierul “ascuns” în seif poate fi scos oricând, pe aceeaşi cale, dar cu – (minus). Acum să vedem neajunsurile. Criptarea este relativ slabă (ARC4) şi permite depozitarea unui singur fişier. Poate autorul va pune o criptare mai bună şi va permite “încărcarea” mai multor fişiere. Ar fi şi mai util atunci! Important: pe stick nu puneţi şi celelalte fişiere cu care vine calc.exe în arhivă, altfel vă daţi de gol. Pe lângă două fişiere text este şi următorul fişier gif explicativ.

Calc-En-v510

Evident că puteţi folosi programul şi pe calculatorul propriu, nu trebuie neapărat pe stick USB. Dacă uitaţi codul PIN… scrieţi-i autorului. Vă va rezolva el.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *