WP E-Cards: Felicitări cu WordPress


De 1 mai mi-am folosit timpul liber pentru a face curăţenie în cutiile de email. Cu părere de rău am început să şterg mulţimea de felicitări virtuale primite cu prilejul sărbătorilor pascale. Anul acesta numărul felicitărilor scrise şi primite prin poştă s-a redus simţitor. E un trend de neoprit, şi aceasta o spun nu în mod negativ. Mai ales că prin acest articol probabil că voi spori numărul celor care vor recurge la acest mod de adresare online. WP E-Cards (disponibil şi pe site-ul autorului) este un plugin care permite webmasterilor care folosesc pentru paginile proprii platforma WordPress inserarea unui serviciu de scriere şi trimitere de felicitări.

imagine

Instalarea pluginului decurge după schemele deja cunoscute (prin descărcare şi upload ftp pentru versiunile WP mai vechi sau direct din meniul cu pluginuri). După activarea sa, după nevoi, se deschide un nou articol sau o pagină, în aceasta se introduce codul [wpecards] (atenţie, neapărat în modul HTML), se încarcă fotografiile (acestea nu se introduc în pagină, doar se asociază acesteia) şi se publică. Foarte simplu la prima vedere. Această simplitate este însă la momentul actual şi principalul punct de critică, pentru că după primele utilizări am observat că nu sunt oferite nici un fel de informaţii, de ex. statistici privind numărul de felicitări trimise şi vizualizate. Pentru vizitatorii site-ului şi utilizatorii serviciului poate fi un punct pozitiv, căci le este oferită o anumită anonimitate. Un alt punct slab ar fi şi lipsa unor informaţii despre mărimea fotografiilor folosite ca felicitări. Desigur că acest lucru depinde şi de tema folosită, însă ar fi bine să se specifice că imaginile mari nu sunt recomandat. Eu le-am scalat la o mărime acceptabilă, de max. 400 px. Totuşi, sper ca pe măsura dezvoltării pluginului (la momentul actual încă fiind în stadiul beta de dezvoltare) autorul să mai introducă facilităţi suplimentare (de ex. un meniu în backend, suport multilingual).

Un atuu important este însă posibilitatea de a customiza prin CSS modul de vizualizare a unei galerii cu felicitări. Şi cu aceasta trecem la modul de utilizare pentru vizitatorii site-ului. Aceştia aleg imaginea, indică numele şi adresa de email a expeditorului respectiv a destinatarului, scriu un scurt mesaj, văd o previzualizare şi trimit felicitarea. Destinatarul este imediat înştiinţat, deschide emailul, dă click pe linkul indicat şi se poate bucura de felicitarea şi gândurile primite.

O ultimă recomandare mai ales pentru cei care doresc să folosească pluginul pentru un site care conduce spre un subdomeniu: Schimbaţi setarea legăturilor permanente din backendul WordPress (Permalink) din Standard într-un oricare alt mod (Zi şi nume, Lună şi nume, Numeric sau Structură personalizată). Altfel destinatorii felicitărilor vor vedea doar o pagină de eroare. Chiar dacă am enumerat preponderent punctele negative, care probabil nu incită la testarea şi folosirea pluginului, eu recomand pluginul în continuare căci, per total, el oferă o facilitate foarte interesantă, o motivaţie suplimentară spre sporirea numărului de vizitatori ai unui site.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 3,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Claudiu spune:

  Salutare. Am o intrebare. Am instalat plugin-ul insa am o problema: nu imi arata imaginile pe mai multe coloane, este o singura coloana si daca am mai multe imagini este inestetic… Unde trebuie sa modific pt a avea mai multe coloane? Multumesc mult!

 2. jürgen.toth spune:

  Tocmai am activat pluginul cu tema default si cu versiunea WP 2.9 si a a functionat din start cu imaginile in trei coloane. Deci pentru inceput nu poate fi vorba de o incompatibilitate cu noile versiuni WP (pornesc de la premisa ca sigur nu rulati un WP sub 2.7). Incercati sa schimbati pentru scurt timp tema, activati tema default, implicit oferita de WP. Daca nici in acest caz nu functioneaza s-ar putea sa fie vorba de vreo „frecare” cu un alt plugin, desi ma indoiesc de aceasta. Cel mai probabil are legatura cu actuala tema activa. V-as sfatui sa luati legatura si cu autorul pluginului, de regula este si in interesul sau sa indeparteze posibilele greseli.

 3. Raimi spune:

  Cum introduc imaginile pentru aceste e-carduri?

 4. jürgen.toth spune:

  Imaginile nu se introduc, nu se inserează, ci doar se încarcă asociindu-le cu pagina dorită. Aceiaşi paşi ca şi cum aş insera o galerie însă în loc de codul [gallery] introduc codul [wpecards]. S-ar putea însă şi ca pluginul să nu fie compatibil cu ultima versiune 2.9.1, am observat că autorul a cam uitat de el. Iar eu nu am ajuns încă să îl testez cu ultimele versiuni WP. Însă modul de afişare e cel numit în articol şi amintit mai sus, aşa a funcţionat la mine la vremea respectivă. Eu am renunţat la el căci nu îmi prea place să îmi ocup spaţiul de hosting cu fotografii şi imagini şi din păcate pluginul nu suportă embed de imagini din alte surse decât din directorul WP.

 5. jürgen.toth spune:

  O alternativă poate fi pluginul wp-greet (http://www.tuxlog.de/wordpress/2008/wp-greet-version-11/), care poate crea şi el unele impedimente: necesită instalarea şi activarea unui alt plugin, NextGen Gallery, prezentarea sa este în limba germană iar actualizarea sa la noile versiuni WP lasă şi ea de dorit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *