Pluginuri WP pentru linkuri


De regulă primele plugin-uri pe care le încarc şi le activez într-un site realizat cu WordPress sunt cele de backup, de securitate şi de media (foto, video, audio). Apoi urmează cele care uşurează introducerea de conţinut. În ultimul timp însă am fost nevoit să mă ocup mai îndeaproape şi cu pluginuri să le spunem "specializate". Într-un proiect mai nou cu articole foarte scurte constând mai mult din recomandarea unor link-uri am observat că lungimea acestora îmi "sparge" designul site-ului (v. captura). Fiind totuşi de părere că vizitatorii site-ului au dreptul să vadă linkul întreg (şi pe mine scutindu-mă de ceva muncă să le tot prescurtez manual) am căutat după pluginuri care să îmi rezolve problema în mod automat.

image

Primul plugin care mi-a atras atenţia a fost WP-Chunk. Autorul său l-a dezvoltat în ideea scurtării linkurilor foarte, foarte lungi postate de către vizitatorii unui site în comentariile lor. După activare pluginul nu mai necesită alte setări şi lucrează automat. Totuşi el nu mi-a rezolvat problema, căci eu am căutat un plugin care să-mi scurteze linkurile din articole şi nu numai din comentarii. Problema s-a rezolvat prin înlocuirea unor linii de cod (începând cu linia 73) în fişierul PHP al pluginului (recomandare preluată de aici).

Original:

remove_filter(‘comment_text’, ‘make_clickable’);
add_filter(‘comment_text’, ‘make_chunky’);

Modificare:

remove_filter(‘the_content’, ‘make_clickable’);
remove_filter(‘comment_text’, ‘make_clickable’);
add_filter(‘the_content’, ‘make_chunky’);
add_filter(‘comment_text’, ‘make_chunky’);

Un al doilea plugin îndeplinind aceeaşi funcţie şi pe care l-am testat este WordPress Link Truncator. Acesta oferă facilităţi suplimentare (atenţie, accesibile din meniul Plugins/Trunkator). Se pot stabili numărul de caractere vizibile şi poziţia de unde se face scurtarea (mijloc sau sfârşit) şi se pot îndepărta prefixele linkurilor (http şi www).

Următorul plugin este totodată favoritul meu, cel pe care m-am decis să îl şi folosesc în mod uzual. 123 Shrink Link este acesibil din meniul Setări/123 Shrink-Link şi permite următoarele setări: aplicarea scurtărilor nu numai în articole ci şi în pagini, poziţia din care să se facă scurtarea (după primele x caractere), lungimea linkului dată de un număr prestabilit de caractere, tipul de semne prin care sunt înlocuite caracterele "şterse" din link, îndepărtarea prefixelor http sau ftp. Totodată este suportată o previzualizare a schimbărilor setate. Un impediment pentru răspândirea pluginului ar putea fi faptul că la momentul actual el este disponibil exclusiv în limba germană (fiind mai mult un proiect personal).

image

În altă ordine de idei aş dori să amintesc şi pluginul Link Summarizer (disponibil şi pe site-ul autorului). Acesta oferă posibilitatea listării tuturor linkurilor dintr-un articol la sfârşitul acestuia. O facilitate interesantă în special pentru cei care scriu articole mai lungi şi doresc să reamintească cititorilor paginile incluse sau recomandate în text. Este un plugin complex, sunt suportate o mulţime de opţiuni (Setări/Link Summarizer) legate de modul de afişare a linkurilor (text, URL), la sfârşitul paginilor sau în feed-uri ş.a. Lucrul cu acest plugin poate fi uşurat prin folosirea câmpurilor personalizate (custom field) sau/şi a expresiilor regulate (regular expresions).

image

Folosiţi asemenea pluginuri? Credeţi că ele pot fi utile unui public mai larg? Sau sunt ele necesare doar unei secţiuni de nişă? Sau mai mult, sunt ele o joacă pentru programatori? Pun aceste întrebări pentru că un număr mare de pluginuri instalate şi activate reduce din performanţa unui site (de ex. creşte timpul de încărcare), de aceea este nevoie de discernământ în alegerea pluginurilor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *