Torrentele tot mai ameninţate


Ne este tuturor, cred, evident, că torrentele trec printr-o etapă foarte dificilă. Distribuirea… distribuită de fişiere (programe, muzică, filme ş.a.) a fost (şi mai este) de rău pentru diverse industrii, dar spre încântarea a milioane de internauţi. Lucrurile sunt însă de mai multă vreme în schimbare. Să ne amintim că TorrentSpy a dispărut. IsoHunt a fost închis de câteva ori, ca şi Demonoid, revenind apoi online. The Pirate Bay a suferit recent o dură – dar încă nedefinitivă – înfrângere, soldată cu închisoare şi amendă. Şi iată că astăzi Mininova a decis să îşi treacă torrentele prin filtre de verificare. Vedeţi în comentarii ce reacţii. Mulţi spun “bye Mininova, back to IsoHunt”.

imagine

Cine urmăreşte situaţia globală a torrentelor (TorrentFreak fiind o foarte bună resursă), ştie că acestea au o viaţă tot mai grea în diverse ţări. Italia vrea interzicerea lor, într-un alt proces cu The Pirate Bay. Franţa şi Australia lucrează la legi în acest sens. În Taiwan s-a trecut direct la fapte. Şi exemplele pot continua. Sincer, nu cred că pirateria prin torrente va mai avea o viaţă prea lungă (maxim câţiva ani). Cu siguranţă că vor apare noi căi, dar siturile mari de astăzi vor deveni toate o pagină cu “sorry” ca TorrentSpy, iar furnizorii de internet prevăd că vor fi obligaţi de noi legislaţii să aplice sancţiuni celor care descarcă – la început doar celor care o fac în cantităţi mari – materiale apărate de drepturile de autor.

Ceva bun ar putea să iasă totuşi. După cum ştim, pirateria pe internet, dincolo că e ceva foarte complex, nu poate fi redusă la “oameni răi care fură” (o simplă trimitere: Study finds pirates 10 times more likely to buy music). Problema nu este doar în tabăra utilizatorilor ci şi în tabăra celor care pun preţuri, fie la programe, fie mai ales casele de distribuţie pentru muzică şi filme. Radiohead – cunoscută formaţie… cel puţin unora – a ales să taie veriga ce îi lega de “consumatori” pentru a stabili un contact direct cu aceştia. Experimentul lor este până acum un succes, încercând să fie copiat şi de alţi artişti. Dar cu o floare nu se face primăvară. Procesul va fi lung, iar în horă a intrat şi un partid, intitulat Partidul Pirat, care speră să ajungă în Parlamentul European, mai ales că de astăzi se laudă cu poziţia a treia în Suedia. Înfrângerea suferită de The Pirate Bay a provocat o impresionantă creştere a numărului membrilor acestui partid. Evident, platforma partidului (pot să tot repet “partid” că tot ciudat îmi sună) vizează schimbarea unor mecanisme privind copyright-ul. Ceva detalii găsiţi în acest material de astăzi.

Dacă, vorba americanilor, până acum aţi trăit sub pietre şi nu ştiţi ce sunt torrentele, avem noi un articol explicativ.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *