FF şi Chrome: Webaplicaţii la îndemână


Vă amintiţi probabil de Prism: am scris prima oară despre acest proiect Mozilla într-un articol din octombrie 2005. Iată că recent laboratoarele Mozilla au dat drumul la Prism 1.0. Puteţi fie instala Prism ca program separat, fie ca extensie în Firefox. Eu am mers pe varianta extensie (supliment, addon, cum vreţi să îi spuneţi). În meniul Tools veţi sesiza o nouă opţiune: Convert Website to Application… Se va deschide o fereastră în care puteţi da un nume webaplicaţiei, opta pentru ce elemente să mai apară (bara de navigare, bara de stare…), unde să fie pusă iconiţa de lansare, iconiţă ce poate fi eventual aleasă. În câteva secunde puteţi avea astfel pe desktop o scurtătură spre webaplicaţie.

imagine

Paşii i-am ilustrat mai sus. La 3 vedeţi webaplicaţia lansată: un Firefox redus la minim. Dacă folosiţi frecvent GMail sau Yahoo pentru email, sau Facebook sau Google Docs sau orice altă pagină web, aţi putea să apelaţi la această variantă de website to application. Nu veţi mai lansa Firefox şi încărca pagina web, ci apela direct webaplicaţia ca orice alt program instalat la Dvs pe calculator (dar evident trebuie să fiţi conectat online… excepţie aplicaţiile ce merg cu Google Gears).

Cu mai puţine opţiuni, Google Chrome a venit încă de la lansare cu această facilitate. În meniul de la “pagina” din dreapta barei de adrese avem prima opţiune Creaţi comenzi rapide pentru aplicaţie. Personal am folosit această facilitate pentru unele webaplicaţii la care aveam nevoie de cât mai mult spaţiu, dar de când este suportat Full Screen (cu F11) nu am mai revenit la ea. Dacă nu aş avea Chrome deschis tot timpul aş folosi-o însă fără îndoială (sau soluţia Prism pentru fanii Firefox).

imagine

PS: Am găsit pe YouTube un clip despre Prism.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *