Google: sarcini de făcut şi contactele


Google admite astăzi că una dintre cele mai dorite facilităţi în Google Calendar este introducerea de liste “de făcut” (to-do lists). E şi normal. Îţi notezi în calendar evenimente, dar uneori ai nevoie de o categorie aparte, de sarcini, care să poată vizual să îţi indice “am făcut” sau “nu am făcut”. Iată că Google, cu paşi timizi, începuţi mai întâi, în decembrie, în GMail, rezolvă cererea. Personal rămân fan RememberTheMilk pentru sarcini (serviciu pe care îl folosesc zilnic), dar dacă Google mai finisează puţin lucrurile s-ar putea să renunţă să folosesc două servicii diferite (RTM pt sarcini şi Google pentru Calendar) pentru un singur serviciu cu două funcţionalităţi.

imagine

Din captura de mai sus vedeţi că inserarea unei sarcini se poate face simplu: click pe un spaţiu alb, al unei zile, şi mutaţi de pe Event pe Task. Important: pentru moment – câteva luni? – va trebui să folosiţi interfaţa în limba engleză, nu cea în română, dacă vreţi să aveţi acces la partea de sarcini. Un click pe Tasks (sub Create Event), vă va aduce şi o bară laterală (dreapta) tot pentru sarcini. Informaţii suplimentare despre noua facilitate găsiţi aici. Sper sincer să vedem îmbunătăţiri suplimentare (ex: sisteme de notificări), dar începutul e desigur bun.

În altă ordine de idei, dar tot rămânând la Google, GOS semnala astăzi apariţia unor noi câmpuri în datele de contact. Pentru cei care poate nu ştiu – din setul utilizatorilor de GMail – la adresa http://www.google.com/contacts/ vă puteţi administra contactele, evident cele asociate contului Google cu care sunteţi identificat. Vedem încă o webaplicaţie individualizată (şi care ar putea fi uşor de accesat, ca un program desktop) la care se tot aduc mici îmbunătăţiri. Acum a apărut câmpul pentru data naşterii, ceea ce ne face să ne întrebăm de ce nu e integrat cu Google Calendar. Mai interesant este că există un câmp Add de unde se pot adăuga tot felul de informaţii suplimentare (câmpuri tip email, dată, adresă web, persoană, sau genericul custom). Ionuţ semnalează în articolul indicat alte îmbunătăţiri recente ale acestei agende de contacte. Faptul că există un API asociat ne dă speranţa că vom vedea tot felul de aplicaţii utile pentru aceste contacte. Ele există deja, de la trimiterea emailurilor din GMail la partajarea unor documente pe “echipe” în Google Docs.

imagine

În fine, tot via GOS, dat fiind că Google e acum din nou în pasă bună, plină de noutăţi, să mai semnalăm progresele înregistrate la capitolul extensii. Cu versiunea developer puteţi deja testa instalarea unor extensii (uau, nu necesită repornirea navigatorului, ca în Firefox), pentru moment foarte primitive. Dar să fim optimişti. Deschiderea cu exemple şi documentaţie ar putea să ne aducă extensii mai rapid decât ne-am aştepta.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *