Îmbunătăţiri la căutarea cu Google


Am pomenit zilele trecute de Searchology şi am pus acolo un clip. Din lipsă de timp nu ajunsesem să văd cu ochii mei noutăţile. De fapt la o primă căutare cu Google nu am văzut opţiunea aşa că am abandonat, crezând că noutatea se propagă în timp. De fapt, dacă nici Dvs nu vedeţi Show options… pe banda albastră de sub logoul Google atunci probabil căutarea e făcută pe limba română. Modificaţi Google.com în Google.ro şi eventual forţaţi un hl=en (încercaţi să porniţi de aici de exemplu). Când vedeţi acest text, daţi click şi vor apărea în stânga noi facilităţi de căutare. Dacă aţi urmărit cu atenţie clipul pus acum câteva zile nu voi spune nimic nou mai jos.

imagine

După cum vedeţi, am căutat eurovision cu Google. Rezultatele Google sunt satisfăcătoare – o ştiam, nu? – pentru că vedeţi că în vârf sunt puse ştiri proaspete, situl principal are nişte secţiuni evidenţiate, iar undeva în pagină avem chiar şi rezultate ale căutării YouTube. Desigur, vorbim de un subiect fierbinte. La o căutare mai “normală” nu vom avea secţiunea de ştiri, poate nici video. Google pune însă acum la dispoziţie nişte facilităţi teribile. Afişaţi opţiunile şi veţi vedea că, pentru moment, căutarea poate fi orientată pe trei tipuri: video, forumuri şi recenzii. Aceasta ca surse pentru căutare. Dar puteţi filtra şi timpul. Astfel, din câteva clipuri puteţi alege la eurovision să vă arate clipuri video publicate în ultimele 24 de ore (căutare valabilă astăzi, când scriu articolul, nu şi la o dată ulterioară când citiţi articolul). Mai mult, veţi putea opta între clipuri scurte, medii (4-20 minute) sau lungi. Oho!!!

Posibilitatea îngustării rezultatelor pe o perioadă de timp este excelentă. Să zicem că vreţi să căutaţi un anumit nume (politician, vedetă…). O căutare normală vă va indica probabil ca prim rezultat pagina lui pe Wikipedia. Dar vă interesează disputa/scandalul/evenimentul în care a fost recent implicat. Alegeţi Past 24 hours sau Past week şi problema e rezolvată! Observaţi mai sus şi alte opţiuni (coloana din stânga). De exemplu puteţi alege între suplimentarea listei rezultatelor cu imagini din articolele cu pricina (mai jos, stânga) sau cu text (mai jos dreapta). În ultimul exemplu am dat click şi pe Related searches. Interesantă, chiar dacă nu mereu utilă, este şi Wonder wheel, o “roată” cu termeni “legaţi” (apropiaţi). De exemplu am căutat windows 7 şi “roata” mi-a sugerat să îngustez rezultatele alegând windows 7 wishlist sau windows 7 features sau windows 7 screenshots sau… windows 7 torrent. În fine, Timeline ne oferă o scară a timpului ce ne poate sugera când un subiect a fost mai fierbinte: un click pe acel interval va da doar materialele publicate atunci (“publicate” înseamnă de fapt “indexate”, dar la viteza cu care indexează Google aproximarea e destul de bună).

imagine imagine

Dacă nu v-aţi jucat cu aceste noutăţi, merită să o faceţi. În curând sunt sigur că ne va intra în obicei să le folosim. Google chiar a adus nişte noutăţi remarcabile procesului de căutare. Bravo!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Radu M. spune:

    Puteți folosi pluginul pt cătuare „Google (No country redirect)” de pe pagina http://mycroft.mozdev.org/google-search-plugins.html.
    Se poate folosi cu Mozilla Firefox și Internet Explorer la căsuța de căutare în partea dreaptă a navigatorului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *