Gladinet: HDD online de unde vrei


Astăzi, când diverse situri ne pun la dispoziţie de la 1GB la 50GB în mod gratuit, tentaţia este mare să foloseşti astfel de spaţii ca harddisk online. Ne amintim probabil începutul dat de folosirea contului GMail ca HDD. Sincer nu am mai folosit respectiva soluţie de ani în şir. Apoi a fost Universal Uploader, un supliment Firefox ce permite să publici în conturile YouTube sau Picasa (şi altele) ca în orice cont FTP. Iată acum o abordare mult mai generală. Gladinet se oferă să ne facă orice serviciu online de depozitare – mai cunoscut – ca un harddisk suplimentar. Şi se descurcă foarte bine!!!

imagine

Vedeţi în captura de mai jos cum calculatorului meu tocmai i-a “crescut” un harddisk de 25GB. De unde? Evident de la Windows Live. Dar puteţi folosi şi ADrive (50GB parcă), Amazon Storage (după cum plătiţi), Google Docs (nu ştiu ce limită are) sau Google Picasa (doar 1GB implicit). Iar “pluginuri” în lucru permit şi alte servicii online să apară în MS Explorer ca şi cum ar fi un harddisk. Copiaţi, mutaţi, ştergeţi fişiere, creaţi directoare… Eu am în contul Windows Live câteva zeci de imagini: am frunzărit printre directoare şi am deschis imaginile cu o viteză destul de asemănătoare cu cea de pe HDD real. Bravo Gladinet!

Acum să nu credem că am prins potul cel mare. Gladinet are limitările lui. Ca viteză nu am ce reproşa. Ca simplitate în utilizare la fel (ştii să lucrezi cu MS Explorer? atunci nu ai ce să mai înveţi în plus). Şi atunci? Tot ce e de bază e oferit gratuit şi e foarte bun. Ne-am putea mulţumi cu atât dacă nu am şti că există şi alte versiuni. În total trei: Starter (gratuit), Professional şi Premium. Diferenţele aici. În esenţă versiunile comerciale (în acest moment încă în beta, şi gratuite) lipesc de MS Explorer o bandă ce vine cu nişte funcţiuni suplimentare. Cea mai “tare”: punerea la dispoziţie offline a unui director din HDD online. Evident, dacă suntem mereu conectaţi la internet, această facilitate ne lasă rece. Mai sunt şi alte diferenţe, consultabile în linkul indicat anterior. Oricum, repet, versiunea free îşi face cu brio misiunea.

imagine

Şi în cele din urmă la ce ar fi util? De exemplu la backup. Cu un cont Windows Live aveţi 25GB, care ar trebui să vă fie suficient ani în şir pentru un backup de documente (de situri dacă sunteţi webmaster, ş.a.m.d.).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. oachi spune:

  Radu eu folosesc cu succes g.ho.st Am 30GB in prezent dar cand raman fara spatiu trimit o invitatie si mai castig 5GB ;)). In felul asta pot spune ca am un hdd online fara limita. Si e cool!

 2. Raimi spune:

  E super fain programul dar iti umfla spatiul pe C de nu-i adevarat. 🙁

 3. radu.capan spune:

  1. Nu trebuie sa fie neaparat C, ci orice cale alegi.
  2. Nu umfla decat pentru cache, ce poate fi golit. Daca doar navighezi prin folderele online atunci se memoreaza structura, de ordinul KB – foarte putin. Pentru cine doar depoziteaza in respectiva unitate online nu apare vreo problema de spatiu pe celelalte unitati reale.

 4. radu.capan spune:

  Inteleg. E totusi altceva, o alta categorie. Gladinet nu ofera nici un byte de spatiu, doar face spatii existente disponibile ca o unitate suplimentara in Explorer. Despre g.ho.st am scris si noi la un moment dat.

 5. PaulSanduleac spune:

  Am folosit Gladinet citeva luni in urma, dar am uitat de el cind am reinstalat Windows-ul. Acum imi amintesc ca chiar am si eu citeva documente acolo.

 6. Dacian spune:

  Din pacate nu reusesc sa il fac sa mearga. Cu siguranta am gresit undeva, dar nu inteleg exact unde. Am vazut ca necesita .NET Frameworks, care la mine e 2.0. Cand in sfarsit se porneste in tray, optiunile sunt prea putine, anume Upgrade, Tools, Feedback, About, Exit, asa ca nu stiu cum sa imi aleg serviciul. Putin ajutor?

 7. dangl spune:

  Am pus 3 videoclipuri pana in 10Mb. OK, le poti deschide cu orice player.
  Am pus apoi un film, avi, 700 Mb. Nu mai poate fi deschis cu nimic.
  Unde e problema?
  Ma uit in C: si vad ca am ocupat in plus inca 1,5 Gb desi instalarea am facut-o in directorul D:
  Nu vad profitabilitatea.

 8. dangl spune:

  Help!
  Din cauza lui Gladinet mai am doar 400 Mb spatiu liber in C.
  Am dezinstalat programul, am sters tot ce putea sa-mi mai aminteasca de el dar nu mai pot rula aproape nimic din lipsa de spatiu in C:. Mai trebuie sters ceva sau dupa instalarea lui Gladinet urmeaza firesc reinstalarea Windowsului?

 9. radu.capan spune:

  @Dacian. Parca acum .NET e la versiunea 3.5. Ar fi bine sa vezi ultima versiune.

  @dangl: Depinde unde ai pus acel fisier de 700MB. Sa nu uitam Gladinet nu da nici un byte de spatiu. Daca e folosit de exemplu in conjunctie cu SkyDrive atunci acolo parca limita e 50MB pe fisier. Nu stiu unde s-a putut publica 700MB dintr-o bucata. Presupunerea mea este ca nu a facut-o, cel putin nu pana la capat, de acolo si problema de redare.

  Cat despre spatiu… La instalare s-a indicat un director pentru cache. Acela trebuie golit. E foarte simplu (daca s-a retinut calea). E un director oricum cu numele „cache” (nu are de-a face cu directorul unde e/era instalat programul). Daca s-au frunzarit multe date sau s-a apelat la „disponibil offline” evident ca se „papa” mult spatiu.

 10. dangl spune:

  Am pus in Adrive deoarece ati spus ca acolo incap 50Gb.”Dar puteţi folosi şi ADrive (50GB parcă), Amazon Storage (după cum plătiţi), Google Docs (nu ştiu ce limită are)…”
  Nu am apasat nici pe disponibil offline, nici pe altceva.
  Nu gasesc niciun cache iar cei 1,6 Gb apar ocupati in plus in C: desi am pus un film de 700 Mb si 3 clipuri de 15 Mb in total.De ce mi-a dublat spatiul ocupat ?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *