Google Docs: învăţare prin joacă


Google Docs continuă să fie tot mai atrăgător. Apar noi template-uri interesante. Cu puţină pricepere oricine poate scrie un gadget (în esenţă un fişier XML) care să facă ceva. Ce? Nu ştiu. Grafice sau chiar jocuri. Un anunţ de ieri de pe blogul Google Docs ne prezintă trei gadgeturi noi care pot fi utile personal, de elevi, dar şi de webmasterii care ar vrea să îşi mai decoreze situl cu nişte jocuri educaţionale. Cele trei gadgeturi nu sunt cele ilustrate mai jos. De fapt mai jos am pus doar două gadgeturi, unul în două moduri. Care sunt cele trei? Flash Cards, Word Study şi Word Search. Ca să le folosiţi porniţi o nouă foaie de calcul din şablon. Iar la şablon căutaţi numele tocmai indicate.

imagine

Cealaltă variantă ar fi să inseraţi un gadget nou (Inseraţi, Obiect gadget) şi acolo să alegeţi Particularizat… indicând ca adresă URL de exemplu pentru Word Search

http://hosting.gmodules.com/ig/gadgets/file/114237764676152434256/wordsearch.xml

sau pentru Word Study

http://pamelafox-samplecode.googlecode.com/svn/trunk/flashcards/wordstudy.xml

Mai rămâne să configuraţi apoi fiecare gadget. În principal trebuie să indicaţi coloanele pe care gadgetul le foloseşte ca sursă. De asemenea, de exemplu la Word Study, aveţi diverse opţiuni. În ilustraţia de mai sus – şi efectiv mai jos – vedeţi două mostre ale aceluiaşi gadget. Doar că în unul am ales la Guess Style modul Type-In, pe când la celălalt Word Jumble. Sunt mai multe variante şi vă invit să le studiaţi. Jocurile “create” de mine le puteţi vedea mai jos pus ca iframe sau fişierul cu pricina îl găsiţi separat şi aici. Dacă vă interesează pagina din Google Docs, vedeţi aici.

Deşi ar putea suna jignitor, haideţi să explic cuiva jocurile pentru cine are cu adevărat nevoie. La primul trebuie să trageţi cu mouse-ul în careul de litere acolo unde apar cuvintele din dreapta. Ele pot fi pe linie, coloană dar şi diagonală. De asemenea scrise normal dar şi srevni 😉 . În al doilea joc aveţi cuvântul în română şi trebuie să îl scrieţi în limba engleză. Vă daţi seama ce frumoase „mini-jocuri” se pot face pentru elevii care tocmai învaţă o limbă străină. Gadgetul foloseşte evident traducătorul Google, deci folosiţi cuvinte simple 🙂 . În fine, al treilea joc porneşte de la câte un cuvânt cu literele amestecate. Prin API-ul Google Images sunt arătate nişte imagini ajutătoare. Trageţi literele cu mouse-ul pentru a reconstrui cuvântul. Să sperăm că pe viitor gadgeturile acestea vor avea mai multe opţiuni, de exemplu pentru ca în ele să nu mai apară nimic în limba engleză.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *