Surpriza Opera: Opera Unite


De câteva zile internetul vuieşte întrebător: care o fi marea revoluţie pe care o anunţă Opera? Care va schimba faţa webului? Ei bine, astăzi întrebările şi-au găsit răspunsul: Opera Unite. Opera 10 primeşte acum funcţiuni noi: navigatorul web devine şi server web. Era nevoie de aşa ceva? Din reacţiile citite astăzi cei mai mulţi nu par a fi supra-extaziaţi (ex: 1, 2, 3, 4). Nimic din ce include Opera Unit nu este absolut nou. Marea noutate este doar unirea lor sub un serviciu unitar şi în plus integrarea într-un navigator, pas negândit până acum de celelalte navigatoare.

imagine

Despre ce este vorba? Ideea pe scurt este de a transforma orice calculator conectat la internet într-un mic server care astfel să te scutească de la a apela la diverse instrumente (eh, Opera trebuie, evident, folosit) în care poate ai sau nu ai încredere. Astfel, de ce să publici fotografiile pe un server oarecare în loc să le împarţi cu prietenii de pe propriul tău calculator (aş putea da vreo duzină de motive… Dvs nu?)? De ce să apelezi la un serviciu oarecare pentru chat? Sau pentru ascultarea muzicii proprii când nu eşti la calculator? De ce să îţi pui situl pe serverul nu ştiu cărei firme? Ş.a.m.d. Poate modul în care pun eu are aromă de ironie şi una cam nedreaptă. Opera Unite are oarecare noimă – sincer nu îi pot acorda prea multă – şi mai bine las să se explice în propriile cuvinte:

“Currently, most of us contribute content to the Web (for example by putting our personal information on social networking sites, uploading photos to Flickr, or maybe publishing blog posts), but we don’t contribute to its fabric — the underlying infrastructure that defines the online landscape that we inhabit.

Our computers are only dumb terminals connected to other computers (meaning servers) owned by other people — such as large corporations — who we depend upon to host our words, thoughts, and images. We depend on them to do it well and with our best interests at heart. We place our trust in these third parties, and we hope for the best, but as long as our own computers are not first class citizens on the Web, we are merely tenants, and hosting companies are the landlords of the Internet.”

Am testat de exemplu “frigiderul” (de pus notiţe) şi serviciul de chat. Simpatic dar nu mă văd folosind curent Opera Unite. Fanii Opera vor avea jucării în plus, e sigur, şi ce e de apreciat este că partenerii tăi în astfel de operaţiuni nu trebuie să folosească neapărat Opera. În rest… vă las pe Dvs să apreciaţi marele fâsss marea noutate.

imagine

Iată şi un clip să ne ajute.Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. gyges77 spune:

  M-a impresionat placut…

 2. Vasile spune:

  Daca acest sistem este fiabil atunci se vor pune noi semne de intrebare in domeniul stiintei comunicatiei. In ce masura ne usuram de responsabilitatea gestionarii „fabric-ului” retelelor de catre altii si o luam asupra noastra va avea efecte pe muuuulte planuri din viata fiecaruia. Insa sunt de parere ca va deveni doar un alt model de „social network” cu o interfata pentru incepatori. Pe de alta parte cred ca e un pas spre o maturitate acceptabila a internetului pe care toti o asteptam.

 3. gxg spune:

  Mda, o alta functie care nu are ce cauta intr-un browser web.
  Vad ca Opera isi face un adevarat obicei din a integra lucruri pe care le folosesc maxim 1% din utilizatorii web-ului.
  Poate de asta are si o baza atat de mica de utilizatori.

 4. andrei tiut spune:

  „De ce sa apelezi la un serviciu oarecare pentru ascultarea muzicii cand esti la calculator”… pentru ca oamenii rai de la IT iti blocheaza accesul la acel serviciu.

  Asa ca accesezi Opera Unite la o adresa de gen IPpropriu:8840 si gata. Nu ca as face vreodata asa ceva dar zic si eu…

  Si poate cu putina vointa se vor putea seta servere ad-hoc in China sau Iran.

  Nu stiu daca Unite va revolutiona Net-ul dar teoretic ar putea. Pentru ca ne ajuta sa facem lucrurile cu o usurinta de care nu stiam ca avem nevoie. La fel au facut la timpul lor mausii si telefoanele mobile.

  Deocamdata mai e de lucru. Astept cu nerabdare sa aflu cum pot sa sterg fisierele pe care le-am pus pe share. 🙂

 5. ghitza spune:

  Nu mi se pare un fas deloc. Spatiul de 1 giga pus la dispozitie, precum si posibilitatea de a crea un blog sau o galerie foto extrem de rapid si fara alti intermediari va constitui scanteia pt batalia in suprematia browserelor. In mod sigur vor aparea oferte de spatiu administrabil direct din browser si de la firmele concurente, iar acel spatiu va creste exponential in marime. Sa fim seriosi: un internet explorer care sa ofere 10 giga pt galerii foto sau video, nu se poate trece cu vederea. Inr-un viitor nu prea indepartat fiecare utilizator de net va avea propriul spatiu la dispozitie, devenind o parte activa in transmiterea de informatii.

 6. mano spune:

  Pai, o alta noutate de la Opera (pe langa taburi, mause gestures, client de mail integrat, trash, history etc) care va fi laudata doar cand va fi copiata de Firefox. Trist.

 7. infiltrado spune:

  …garantat mininca mai multe resurse! sa lase v. 9.64 ( pt mine una din cele mai bune) si sa se dedice la altceva pt ca v.10 mi se pare ca pierde nordul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *