Coloane în articole cu pluginuri WordPress


Am mai explicat în alte articole faptul că deşi pun siguranţa şi posibilităţile de backup pe primul loc la instalarea unui site construit cu platforma WordPress încerc să acord prioritate şi modului de vizualizare a conţinutului. Deci cu mult interes am luat cunoştinţă în urmă cu câteva săptămâni de un plugin care permite redarea conţinutului unei pagini sau al unui articol pe coloane, adică stil ziar tipărit.

image

Page Columnist (pe pagina autorului sunt oferite explicaţii şi capturi de imagini foarte detaliate) era iniţial destinat doar transformării în cadrul paginilor, însă ultima versiune permite transpunerea în coloane şi a textelor din articole. Pluginul se foloseşte de tagul <!-nextpage-> care în editorul WP oferă posibilitatea de a despărţi un text mai lung în părţi prezentate pe diferite pagini. Autorul a preluat şi extins această facilitate oferind şase moduri de afişare într-o boxă separată, Page Columnist, disponibilă la dreapta editorului WP (v. captura). La scrierea unui articol de fiecare dată când doriţi prezentarea într-o coloană nouă introduceţi din meniul HTML tagul <!-nextpage-> (eu l-am tradus cu pagină separată). Înainte de publicarea articolului setaţi în boxa alăturată modul de afişare (indicat şi cu ajutorul unor iconiţe), intervalul dintre coloane, numărul de coloane dorite sau celelalte schimbări. În orice caz de mare ajutor este bifarea opţiunii de activare a asistentului la previzualizarea articolului. După cum observaţi din captura de mai jos aveţi posibilitatea să redimensionaţi coloanele în mod direct cu ajutorul mouse-ului. O menţionare merită şi introducerea unei noi coloane în tabela cu lista articolelor din WP (deschisă cu comanda Modificaţi din meniul Articole) care ne indică la prima vedere dacă un articol conţine coloane şi modul lor de afişare. În mod normal pluginul ar trebui să suporte limba română, autorul a introdus traducerea mea (recunosc că nu e chiar perfectă) în directorul oficial. Dacă nu, o versiune a traducerii (fişierele .po şi .mo) actualizată relativ frecvent este oferită aici.

image

image

Deşi (sau poate tocmai că) Page Columnist este un plugin foarte complex şi acoperă toate nevoile şi posibilităţile de afişare în coloane ale textelor din pagini sau articole, doresc să menţionez şi alte pluginuri care îndeplinesc aceeaşi funcţie într-un mod la prima vedere mai simplu şi mai direct.

Magazine Columns (sau aici pe situl autorului) pune la dispoziţie după activare trei noi taguri în editorul WP, desigur în modul HTML. Denumirea ne indică şi modul de utilizare: întregul text se încadrează între start columns şi stop columns, punctele de separare în coloane sunt stabilite cu tagul columns.

image

Aproape identic în utilizare şi afişare se comportă WP Post Columns (pagina autorului), tagurile însă nu sunt oferite în editorul de texte, ci ele trebuie introduse manual (sau copiate de fiecare dată). Dar pentru că numărul de coloane se răsfrânge asupra intervalului dintre coloane un punct plus pentru acest plugin poate consta în faptul că permite setarea intervalului dintre coloane prin completarea cu setari ca de ex. în cazul afişării în trei coloane: [column width="30%" padding="5%"] Text prima parte articol. [/column] [column width="30%" padding="5%"] Text partea a II-a din articol. [/column] [column width="30%" padding="0"] Coloana a III-a începe aici. [/column][end_columns].

WP Columnize (pagina autorului) pune la dispoziţie două taguri (col-select pentru marcarea începutui şi sfârşitului şi column pentru indicarea punctelor de separare) în editorul vizual care uşurează modul de utilizare, dar … îl complică prin introducerea obligatorie a unor rânduri de cod în fişierul CSS style al temei folosite.

image

Toate aceste pluginuri le-am testat personal cu actuala versiune Wordress 2.8 şi au funcţionat perfect. Unul singur nu a funcţionat, totuşi îl amintesc, poate că autorul revine asupra sa şi îl actualizează în viitorul apropiat. Dual Columns (pagina autorului) suportă taguri şi diferite opţiuni de afişare, de ex. <dualcolumn [offset="+1|-1"] [nojump]>Text articol</dualcolumn>. Tagurile nu sunt oferite in editorul vizual şi sunt necesare linii de cod suplimentare în fişierul CSS style al temei utilizate.

Pentru utilizatorii WP avansaţi şi obişnuiţi cu implementări de cod (şi cunoscători de limba germană) mai pot recomanda şi articolul lui Frank Bueltge, WordPress Beiträge im 2-Spalten-Layout.

În altă ordine de idei amintesc şi pluginul WP Equal Columns (pagina autorului). Numele poate induce uşor în eroare, el nu afişează texte în coloane, ci aduce toate coloanele unei teme la aceeaşi lungime. Pentru a înţelege mai bine despre ce este vorba vedeţi captura de pe pagina autorului. Pluginul nu este suportat de către toate temele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un alt plugin WP care permite crearea de coloane în articole WP este Newspaper Style Posts: http://epicalex.com/newspaper-style-posts/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *