Fotografix: mic editor de imagini


Rămâi uimit ce pot face unii în nici un mega de aplicaţie. Fotografix este o aplicaţie de 366KB care luna aceasta a ajuns la versiunea 1.1 şi unii îi spun mini-Photoshop. Evident programul este depaaarte de Photoshop. Departe chiar şi de gratuitul Paint.NET. Este însă mic, simpatic şi foarte util. E genul de aplicaţie – dat fiind că nu necesită instalare – pe care merită să o ai cu tine întotdeauna pe o memorie USB. Lansezi şi programul merge imediat, permiţând toate operaţiile uzuale (scalare, decupare, aplicare de text peste imagine) dar şi mai mult de atât.

imagine

Ceea ce scoate de regulă în evidenţa la capitolul editoare de imagini este suportul pentru layere sau straturi, iar Fotografix are aşa ceva. Ba mai mult şi unele instrumente de manipulare a straturilor. Sunt disponibile şi câteva filtre uzuale. Practic sunt sigur operaţiunile pe care cei mai mulţi dintre noi le folosim zilnic în lucrul cu imagini sunt disponibile în Fotografix. Am mai remarcat şi existenţa unor scripturi ce automatizează operaţiunile mai uzuale: în măsura în care va exista un editor sau o documentaţie pentru aceasta Fotografix mai primeşte un mare plus de la mine. Acest program merită avut şi cel puţin din perspectiva lansării lui rapide, mult mai rapide decât a giganticului Photoshop. Sunt curios cum va evolua programul. Nu poate să rămână sub 1MB dar cu mai multe opţiuni, e evident. Nu mă deranjează însă să ajungă şi la 10MB dacă îşi păstrează viteza la lansare şi acoperirea celor mai uzuale operaţii pe imagini. Bravo autorului indian!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. nelu b spune:

    Ai dreptate.Este uimitor cît de multe ştie să facă acest program.

  2. moroshan spune:

    Sa vedeti ce face (si) PhotoFiltre-en (in variantele exe si portabil, de asemenea!), este absolut fascinant programelul, la cei nici 2 GB cat are. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *