Dabbleboard.com: Tablă albă virtuală


Nu mică mi-a fost mirarea atunci când în decursul anului trecut am intrat în sala de informatică şi am observat că în locul tablei uzuale de culoare verde era montată o tablă albă iar în locul cretei se aflau nişte markere speciale. Pur şi simplu mi-a fost milă să murdăresc frumuseţea de tablă. Tocmai în momentul acela a intrat şi un coleg, de fapt cel care se ocupă de întreaga parte de informatică şi calculatoare. Astfel am avut ocazia să aud prima oară termenul de whiteboard (= tablă albă) şi să primesc o scurtă introducere în lucrul cu aceasta. Am pornit calculatorul, proiectorul (da, e nevoie şi de acesta, pentru început nu am înţeles ce se vrea cu el) şi am proiectat spre whiteboard un program de puzzle. Wow, în loc de tastatură şi mouse, toate comenzile le puteam da apelând meniurile cu degetele pe tablă. Am desenat nişte linii şi cercuri cu marker-ele pe tablă şi totul a fost salvat pe calculator. Se pare că astfel de instrumente folosite iniţial în sălile de conferinţe ale firmelor cu nume sunt deja uzuale în majoritatea sălilor de clasă din Marea Britanie, unde tablele verzi cum le cunoaştem din timpul şcolii devin obiecte de arhivă. În Germania, unele şcoli şi-au montat în sălile de informatică astfel de table; în România programul Rabla e mai important. Să nu disperăm însă, cu ajutorul internetului putem lucra gen whiteboard şi pe un perete alb sau online.

imagine

Dabbleboard.com (amintit de Radu în table online) este o aplicaţie online care oferă toate facilităţile unei whiteboard, însă în mod virtual. Pentru realizarea unei prezentări, unei scheme de lucru nu este necesară nici măcar înregistrarea, deşi ar fi indicată pentu salvarea şi prelucrarea ulterioară. La startul unui proiect nu vă este prezentată o tablă albă, ci unele elemente sunt deja prefigurate, ele pot fi uşor modificate. Sunt oferite între altele diferite opţiuni de introducere text, linii şi forme geometrice variate (aşa-numite Toolkits în sidebar stânga, dacă vă înregistraţi veţi avea acces la şi mai multe resurse), de setare a culorilor, a mărimii şi grosimii, de salvare online sau pe calculator. Într-o prezentare puteţi importa nu numai imagini proprii ci de ex. şi conţinutul unor documente în format PDF. Desigur că se permite şi admiterea de colaboratori cu posibilitatea de chat şi videochat. Pentru a vă face o impresie mai completă în ce mod poate fi folosită această aplicaţie vizitaţi în orice caz pagina de exemple şi librăria publică.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,86 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Ciprian spune:

    Ceva folositor. Doar ca la noi in tara e mai greu cu investitul in educatie, in medicina… cercetare. Ce sa faci, asta-i Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *