WordPress portabil şi sănătos


Folosind pe calculatorul personal Windows XP Home Edition, o variantă OEM preinstalată, nu am reuşit, mai bine nu am vrut (nefiind întru totul legal), să îmi instalez IIS din casa Microsoft ca server local pentru testarea site-urilor create cu WordPress. Dat fiind acest fapt am fost nevoit să mă orientez spre alte platforme, alegând de la bun început pe cele portabile. În aprilie Radu a scris despre XAMPP, într-un comentariu postat la acel articol am menţionat şi alte două posibilităţi care mi-au fost (şi încă sunt) de foarte mare ajutor. Fără MoWeS probabil că nu fi reuşit să prezint credibil multe teme şi pluginuri WordPress în articolele mele. Şi totuşi ultimele săptămâni mi-au îndreptat paşii spre un alt instrument, tot portabil, şi pentru mine un lucru foarte important, preconfigurat pentru testarea WP.

image

De aceea şi titlul acestui articol: o variantă de WordPress portabil este oferită spre descărcare aici (sau direct aici). Autorul foloseşte ca server portabil UsbWebserver. Limba germană nu trebuie să vă sperie, după instalare (atenţie: nu este nevoie de un program de dezarchivare, daţi click pe programul descărcat iar acesta se dezpachetează singur într-un director) şi pornirea serverului cu click pe Usb Webserver puteţi alege limba engleză. Asiguraţi-vă că opţiunea de folosire a browser-ului favorit este bifată. De regulă odată cu pornirea serverului se deschide şi prima pagină din browser, în bara de adrese introduceţi 127.0.0.1 sau http://localhost şi de aici aveţi avea acces la versiunea WP instalată. Din câte am observat autorul încă mai oferă versiunea WordPress 2.8 beta, actualizarea se poate face personal în câteva minute: ştergeţi toate fişierele WP exceptând directorul wp-content din directorul Root, subdirectorul wordpress şi copiaţi ultima versiune WP 2.8 stabilă în subdirectorul amintit. Parolele pentru WP şi pentru Webserver le găsiţi în fişierul Passwoerter.txt. Pentru mine un factor important este întotdeauna mărimea/greutatea unui astfel de pachet, căci de ea depinde în mare parte viteza de lucru. Circa 12 MB la descărcare, circa 20 MB după instalare, apoi cu unele teme şi pluginuri preferate circa 30 MB – aceste cifre vorbesc de la sine şi recomandă îndeajuns acest pachet.

Acum doresc să explic al doilea adjectiv din titlu: Un WordPress "sănătos", deci în bună stare de funcţionare, cu setările normale şi dorite – visul fiecărui webmaster. Pentru ca aceasta să fie cât mai aproape de realitate, pentru ca dvs. ca webmaster care foloseşte WP să ştiţi cât mai exact ce se întâmplă în "corpul" WP şi PHP puteţi apela la un plugin. WP System Health (pagina autorului) oferă cu ajutorul unui widget în Panoul de control informaţii despre funcţionalitatea sistemului şi părţii de server ordonate în patru mari categorii (System, PHP, WordPress, Database). Pluginul poate fi folosit începând cu versiunea WP 2.7 şi se află încă într-o fază de dezvoltare, multe criterii fiind predefinite, în viitor utilizatorul va avea posibilitatea să seteze propriile funcţiuni.

imagine

Într-o altă ordine de idei aş dori să prezint în continuare un alt plugin necesar "sănătăţii" sau mai degrabă prevenirii unor probleme. Mulţi utilizatori nu sunt informaţi la timp despre limitele de memorie impuse de firmele de hosting şi întâmpină probleme la depăşirea acestora. Pentru mulţi upgrade-ul la ultima versiune WP 2.8 a însemnat căderea site-ului, o cauză des întâlnită fiind tocmai consumul mărit de memorie necesar acestei versiuni. Pluginul WP Memory Usage (pagina autorului) a fost creat să prezinte memoria folosită de WP cu tot cu temele şi pluginurile instalate (activate şi deactivate). Informaţiile sunt oferite într-un widget în Panoul de control. Este indicată limita impusă de serviciul de hosting pe server şi consumul actual de memorie. În caz că se depăşeşte limita, site-ul poate cădea iar firma de hosting trebuie contactată şi rugată să ridice limita. Desigur stă în puterea ei să refuze acest lucru, atunci ori vă căutaţi alt hosting ori vă instalaţi altă platformă de blog/CMS.

imagine

O altă metodă este oferită de "inginerii" WP în acest articol: Cu câteva linii de cod introduse în fişierul wp-config puteţi afla limitele de memorie impuse de serviciul de hosting.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *