IrfanView: convertiri în serie


Vrei să îi trimiţi unui prieten 30 de fotografii de la o excursie recentă? Dacă nu vrea să le tipărească nu îi este de folos să i le trimiţi la 3000-5000 pixeli lăţime cât duce performantul tău aparat digital. De exemplu 1600 pixeli lăţime ar putea fi chiar peste rezoluţia monitorului lui. În astfel de cazuri apelăm la programe ce fac convertiri/prelucrări în serie (adică dintr-un şut pe un grup de imagini). Am pomenit de-a lungul timpului diverse soluţii: MIR, Shrink O’Matic, Imgares, precum şi FastStone, mai des referit dar nu tocmai vizavi de convertirile în serie. Astăzi aş dori să mă opresc la IrfanView, pe care probabil îl au mulţi deja instalat, fiind – după mine – cel mai rapid viewer de imagini.

imagine

Şi tocmai pentru că e atât de popular şi cu şanse mari să fie pe calculatoare la mulţi, iată cât de uşor este să folosim convertirile în serie. Apăsaţi B şi va apare fereastra de mai sus. Aveţi două opţiuni şi combinata lor: doar convertiri, doar redenumiri sau ambele. Puteţi de exemplu să convertiţi un set de fişiere PNG în fişiere JPG, schimbându-le în acelaşi timp numele. Opţiunile pentru nume (Name pattern) nu sunt grozav de complexe dar acoperă necesarul în situaţii comune.

S-ar putea însă uneori să dorim prelucrări mai complicate. De exemplu redimensionarea despre care aminteam la început. Dăm click (în fereastra de mai sus) pe Advanced. Acolo avem grupul RESIZE de unde putem da dimensiunile de după scalare (fix sau procentual). Puteţi aplica şi decupare (CROP) sau diverse “învârtiri” (flip, rotate…). Sunt disponibile şi tot felul de filtre, de la (mai rar utilizabilele) grayscale, negative la (unele foarte utile) sharpen, brightness, contrast, gamma correction şi altele. Partea bună este că dacă folosiţi frecvent această facilitate puteţi salva profile (Save settings) şi reapela data viitoare. Puteţi astfel să aveţi un profil pentru scalări la dimensiune maximă de 300 pixeli şi altul la o dimensiune maximă de 1200 pixeli.

imagine

La ce trebuie să fiţi foarte atenţi – deci foarte conştienţi – când bifaţi este Overwrite existing files sau Delete original files after conversion. Din titluri v-aţi dat seama de ce. Şi cu aceasta am încheiat. Dacă folosiţi IrfanView ca viewer curent (merită, e super rapid) atunci să ştiţi că îl puteţi folosi uşor şi pentru diverse convertiri şi prelucrări în serie. Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Mihai spune:

  O fi rapid IrfanView, dar e urât rău de tot, cred că cel mai bun pentru convertiri si redimensionari e PhotoScape (cred că e ceva scris despre el pe CNET.ro), chiar dacă nu e cel mai bun ca viewer (oricum, pentru foto nu e destul doar un viewer simplu) se poate combina cu FastStone… de altfel, articolul este interesant şi util, ca şi întreg CNET.ro-ul, în general… numai bine!

 2. radu.capan spune:

  Subscriu. Nu are o interfata prea lucrata. Iar mie unuia imi plac programele ce si arata bine, nu doar se descurca bine. Si am incercat de mai multe ori sa schimb IrfanView. In final tot la el am revenit. Se lanseaza instantaneu si incarca foarte rapid. Aceste motive ma fac sa il folosesc ca viewer primar, desi am mereu pe calculator si Photoscape si FastStone Viewer (da, despre ambele s-a scris in trecut pe acest sit). Si… multumim de aprecieri.

 3. dya spune:

  Auziti: am o poza de gen PSD si vreau sa o transform in JPG. Se poate pe acest program?

 4. radu.capan spune:

  Formatul PSD, specific Photoshop, este unul complex (cu layere s.a.). Da, IrfanView poate afisa si deci si converti, dar poate fi cu surprize/imperfectiuni.

 5. Costel Neagu spune:

  Mie unul imi place foarte mult IrfanView. Prima oara l-am folosit acum vreo 7-8 ani tocmai pentru cat de usor redimensionezi pachete de fotografii.
  O facilitate despre care nu ati spus si care mie mi se pare importanta este posibilitatea de a imprima text pe fotografii in acelasi timp cu redimensionarea, redenumirea fotografiilor. Text care poate fi preluat chiar din exif-ul fotografiei (data, ora, etc.).

 6. moroshan spune:

  Folosesc Irfan Wiewer de multa vreme si, mai nou, pentru alte utilitati mai complexe, Photo Scape si FastStone… , doua programe extraordinare care furnizeaza functiile mentionate in aceasta prezentare, insa am si eu o mare nedumerire: am o poza PSD si as vrea sa o convertesc de-acum in… PD-L. Cum as putea sa fac asta?!
  http://www.trilulilu.ro/EduardLupu/4a40f26987c726 😉


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *