De vacanţă: Meşteşugari la Muzeul Satului


Prin acest al doilea material din seria "De vacanţă" vă propun pentru copii o activitate legată nu de calculator sau de televizor, cum poate că am dat impresia că va fi această serie, ci una de exterior, care cu siguranţă va duce la frumoase amintiri de vacanţă. Eu pornesc de la experienţa noastră de a însoţi un grup de 11 copii la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, secţia în aer liber – mai "popular" cunoscut ca Muzeul Satului -, de pe Tăietura Turcului. Copiii au participat aici la Tabăra Etnografică de Vară, ajunsă la cea de-a 9-a ediţie. Pot participa la ea copii de la 6 ani în sus (nu se specifică vârsta maximă – de la noi cei mai mari au fost în clasa a VIII-a), şi în principiu trebuie să participe fiecare copil minim cinci zile.

imagine

După cum citim pe situl web al Muzeului Etnografic, Muzeul-Etnografic.ro, "copiii care participă la această tabără au prilejul să înveţe meşteşuguri tradiţionale îndrumaţi de specialiştii muzeului şi de meşteri populari consacraţi, deprinzând tainele picturii pe sticlă, ale olăritului, ale ţesutului şi ale cusutului, precum şi ale confecţionării podoabelor populare". La olărit există o roată, dar mai greu de utilizat; copiii de fapt modelează din lut, şi chiar dacă s-au murdărit mult, am văzut unele lucrări foarte frumoase. Mărgeluţele din care confecţionează – în principal fetele – brăţări sau şiraguri sunt foarte mici, şi este nevoie de ceva îndemnare pentru a realiza modelele mai complicate, dar chiar şi cele mai mici vor putea pleca acasă măcar cu o brăţară în multe culori realizată cu mânuţele lor. Am mai văzut copii cosând pe etamină – chiar şi o maşină de pompieri! – şi de asemenea realizând frumoase icoane pe sticlă – bineînţeles, fiecare după vârsta şi îndemânarea lui. Fiecare poate să îşi ducă acasă una dintre lucrările realizate într-o zi, şi pot să aleagă în fiecare zi alt meşteşug.

imagine

Tabăra Etnografică din Cluj durează până la 11 septembrie 2009, şi se desfăşoară de luni până vineri între orele 10-14. Există o taxă de participare este de 10 lei/zi, folosită pentru achiziţionarea materialelor necesare (sticlă, lut, culori, fibre textile, mărgele etc.). Nu înseamnă însă că dacă nu locuiţi în Cluj sau nu aveţi drum în această vară pe aici, copiii dumneavoastră nu ar putea beneficia de o asemenea activitate. Gândindu-mă că trebuie să se organizeze şi în alte localităţi astfel de tabere – acolo unde există muzee etnografice – am dat o căutare pe Google după "muzeul satului", şi am ajuns de exemplu la Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti (Muzeul-Satului.ro). Acolo – din păcate doar până pe 8 august – se organizează o tabără de creaţie mult mai complexă, intitulată "Vara pe uliţă", cu 16 ateliere, între care ţesut, împletituri textile, sculptură în lemn, măşti populare, ouă încondeiate… Şi dacă nici prin Bucureşti nu ajungeţi, poate mai găsiţi dvs. astfel de activităţi organizate şi prin zona în care locuiţi. Eu v-am dat ideea! Succes micilor "meşteri populari"!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *