MS Word: lucrul cu taburile


Nu mă refer la taburile în sensul de “file” (din meniul introdus în MS Office 2007), ci la taburile (tasta Tab) clasice. Le folosim cel mai adesea pentru a indenta un text, dar mai există câteva utilizări ce aş vrea să le evidenţiez pentru începători. Şi ştiu că aceştia sunt mulţi. De câte ori nu primesc fişiere Word în care un titlul nu este centrat automat (CTRL-E) ci manual, punând spaţii şi aranjând din ochi!!! Sau tot spaţii folosite pentru a aranja de exemplu două semnături la un final de document. Evident nu ies perfect aliniate. Dar se poate mai simplu: cu taburi. Dacă observaţi mai jos, în bara-liniar de sus am pus două taburi, centrate, care rezolvă totul. Cum se face? Simplu: un click în bara liniar.

 imagine

Mai jos am dat click la 3,25 (nu are importanţă valoarea, spun doar ca să localizăm tabul). Dacă dăm un dublu click pe L-ul negru (atenţie: dublu click exact pe L) vom ajunge la setările pentru taburi. Dacă sunt mai multe alegem din lista de la Tab stop position. Când este selectat, putem să îi schimbăm de exemplu alinierea. Sunt modurile simplu de înţeles: Left (stânga), Center (centru) şi Right (dreapta). Modul Decimal este pentru numere cu virgulă. Iar modul Bar… sincer nu am stat să înţeleg. Consultaţi documentaţia.

imagine

În exemplul de mai jos am apelat la câteva taburi: primul este centrat (şi de aceea vedeţi, mere, portocale şi banane apar centrat unul faţă de celălalt); al doilea este aliniat la dreapta; al treilea este aliniat în modul decimal (observaţi că virgula este centrată); în fine, la al patrulea am pus de dragul demonstraţiei la Leader modul 2, cu puncte puncte, şi tot aliniere dreapta. După cum v-aţi dat seama, folosirea taburilor şi a opţiunilor de la Leader este utilă când creaţi manual un cuprins (da, am văzut şi din aceia ce pun puncte puncte manual şi se chinuiesc să alinieze – vai, vai). Repet: în ceea ce vedeţi mai jos nu am folosit nici un spaţiu ci exclusiv taburi. Dacă nu aţi lucrat cu taburi până acum încercaţi ceea ce tocmai am descris. Pot ajuta deseori la formatarea unui text, iar în unele cazuri e chiar mai simplu de lucrat cu taburi decât cu tabele, pentru mici texte.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

9 comentarii

 1. Radu spune:

  Scuze, dar:
  INTENTÁ, intentez, vb. I. Tranz. A introduce, a porni o acțiune (juridică). – Din fr. intenter.

  Dvs. vorbiţi de indentare, ceea ce e altceva.
  Oricum, felicitări pentru articol, şi eu înnebunesc de cîte texte văd „aliniate” pe bază de spaţii.

 2. gyges77 spune:

  Ei bine, la mine nu functioneaza schema. Si nu sunt nici novice in ale Word-ului. Vreo solutie?… Sau exista un trick?… Trebuie activat ceva anume?…

 3. radu.capan spune:

  Sa o luam metodic: 1) cand dati click pe banda cu liniar va apare acel L negru? 2) daca da, in linia respectiva cand apasati pe Tab va sari direct la pozitia L-ului; 3) daca doriti pe mai multe randuri aceste marcatoare, selectati-le inainte, apoi le definiti.
  Va rog sa imi spuneti in ce punct nu merge la Dvs.

 4. gyges77 spune:

  Ok, am reusit dupa lungi tatonari. Numai ca, pana acum, oridecate ori am dorit efectul, am apelat la indent, nu la taburi. Multumesc.

 5. gxg spune:

  Intr-adevar, aceste optiuni cu tab-uri sunt foarte utile, in special pentru alinieri centrate sau la dreapta.
  Totusi, mie mi se par destul de greoaie si de multe ori am folosit tabele la care am facut marginile transparente.

 6. seba18 spune:

  Eu stiu ca am descoperit din greseala plasarea tab-urilor pentru indentare pe rigla, undeva pe vremea Office 2000, si de atunci le folosesc ori de cate ori trebuie sa aranjez un text (cel mai frecvent la semnaturi si la cuprinsuri).
  Felicitari ca te-ai gandit sa scrii despre asta, a iesit un articol bun… cu o mica observatie: in primul paragraf, in loc de „un titlul nu este centrat automat (CTRL-C)” e „(CTRL-E)”, ca altfel da lumea copy si nu stie de ce nu i se centreaza textul 🙂 .

 7. radu.capan spune:

  Corectat. Mersi.

 8. maria spune:

  Daca incerc sa schimb valorile din tab stop position, celalalt camp, default tab stops e blocat pe unitatea de masura px si nu ma lasa. Daca incerc sa schimb in cm, imi spune ca nu este o unitate valida de masura. Tab stop position nu are mai multe optiuni la mine, pot doar sa introduc o valoare in camp. Nu sunt activate comenzile tab-ului la mine? Sau unde gresesc? Poate cineva sa-mi explice?

 9. roxana spune:

  Am Office 2007, trebuie sa mi fac lucrarea de licenta si trebuie sa respect dreapta 3,5 cm si stanga 2.5 cm. Chiar nu stiu cum sa procedez. Daca e sa selectez de la linia aceea de sus unde scrie 3,5 si 2,5 totul se condenseaza si vin vreo 3,4 cuvinte pe rand. Ma poate ajuta si pe mine careva?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *