WordPress pe CNet.ro


Se anunţă vremuri bune pentru prezenţa WordPress pe CNet.ro. Acest sit conţine deja peste 250 de articole despre WordPress. Poate nu foarte exact, deoarece unele sunt şi despre alte CMS-uri (Joomla, Drupal… dar foarte puţine). Iubim WordPress-ul şi folosim des WordPress-ul. Eu îl folosesc din 2006 şi pentru a-mi aduce partea mea de contribuţie (căci cu WP fac azi 99% din siturile ce le dezvolt) am căutat să scriu articole, chiar şi pluginuri (teme încă nu). Jurgen scrie de asemenea cu insistenţă, când poate, despre WordPress, despre pluginuri. Iar echipa se extinde de astăzi cu un alt fan foarte dedicat WordPress-ului: Eugen.

imagine

Da, e Eugen care într-o vreme a lucrat la traducerea WordPress (nu cred că mă înşel), apoi a activat pe Blogoree, a avut atâtea contribuţii pentru lumea WordPress de pe la noi (şi sub formă de situri proprii). Unii au avut siturile cu WP instalate de el, au învăţat WP de la el, ş.a.m.d. Ne bucură deschiderea lui de a colabora cu CNet.ro şi suntem siguri că toţi, dar în special Dvs, cititorii, vom ieşi în câştig. Eugen îmi spunea că ultimul său sit dedicat WordPress-ului, fiind de nişă, avea vizitatori interesaţi specific de WordPress. CNet.ro este într-un fel tot un blog de nişă, dar clar o nişă mai… largă (situri+programe+jocuri+webmasteri). Reflectând la cele spuse de el mi-am amintit că de mult timp doream să fac o pagină unde articolele despre WordPress să fie mai sintetic prezentate. Dacă acum vreţi să citiţi despre cum se instalează WordPress, despre ce plugin să folosiţi pentru formulare de contact (şi alte întrebări) trebuie să frunzăriţi cele 269 de articole de la categoria CMS sau să faceţi o căutare. De ce nu un index mai ordonat?

L-am început – şi va lua ceva timp popularea lui cu articolele existente – la adresa www.cnet.ro/wordpress/. Este o mică selecţie, dar în timp, inclusiv cu ajutorul lui Eugen, dar şi al lui Jurgen, sper ca acolo să se găsească rapid răspunsul (prin articole mai in extenso) la întrebări de bază (unde găsesc pluginuri? cum instalez un plugin? cum configurez? cum dezinstalez? cum schimb o temă? ş.a.m.d.) şi la multe alte întrebări despre WP, pentru comunitatea în creştere a românilor ce folosesc WordPress. E o idee bună? O va valida timpul. Eu sunt optimist…

Şi încerc să închei articolul cu ceva foarte util celor care preferă să scrie singuri coduri în loc să apeleze la pluginuri pentru sarcini uşoare. Poate aţi sesizat că avem o pagină cu articolele de la categoria CMS (şi articolele alfabetic). Cum am făcut aşa ceva? Sper să vă conving cât de simplu. Voi scrie puţin mai generic. Să zicem că vreţi să afişaţi articolele ce aparţin la mai multe categorii (dacă doriţi una singură, reduceţi lista la una, simplu). Tot ce trebuie să ştiţi este ID-ul categoriei. Mergeţi în back-end la categorii, ţineţi mouse-ul deasupra categoriei care vă interesează şi reţineţi valoarea din url-ul afişat în bara de stare. Va fi ceva de genul …&cat_ID=3. Ce este după egal e ID-ul categoriei. Mai rămâne în wp-functions.php să punem ceva de genul:

[PHP]function listaarticole_func($atts) {
extract(shortcode_atts(array(‘sortare’=>’post_date’), $atts));
global $wp_query, $wpdb;
$sql =”SELECT DISTINCT(id),post_title,Year(post_date) AS an FROM $wpdb->posts „.
„LEFT JOIN $wpdb->postmeta ON($wpdb->posts.ID = $wpdb->postmeta.post_id) „.
„LEFT JOIN $wpdb->term_relationships ON ($wpdb->posts.ID = $wpdb->term_relationships.object_id) „.
„LEFT JOIN $wpdb->term_taxonomy ON ($wpdb->term_relationships.term_taxonomy_id = $wpdb->term_taxonomy.term_taxonomy_id) „.
„WHERE $wpdb->term_taxonomy.term_id IN (3,6,10) „.
„AND $wpdb->term_taxonomy.taxonomy = ‘category’ „.
„AND $wpdb->posts.post_status = ‘publish’ „.
„ORDER BY „.$sortare.” „.($sortare==”post_date”?”DESC”:”ASC”);
$results = $wpdb->get_results($sql);
$content = „”;
$an = 0;
if($sortare!=”post_date”)
$content .= „

    „;
    foreach ($results as $res) {
    if(($sortare==”post_date”) && ($an != $res->an)){
    if($an!=0)
    $content .= „

„;
$an = $res->an-0;
$content .= „

„.$an.”