HJSplit: împarte fişiere mari, reuneşte bucăţele…


Am avut zilele trecute probleme cu o arhivă “feliată”. Am încercat cu vreo 2-3 programe de dezarhivare să refac din “felii” fişierul dorit, dar fără succes. Noroc că în comentariile la pagina web de unde luasem fişierul spart în bucăţi era o indicaţie: folosiţi HJSplit. Găsesc într-un fel trist când se apelează la metode de împărţire a unui fişier ce necesită un anumit program şi doar acel program, când practic cam orice arhivator ştie să spargă în bucăţi ce pot fi reconstituite (mai) uşor, fie că foloseşti 7Zip, IZArc, WinRar, PowerArchiver sau altul… Pe de altă parte, HJSplit atrage prin ceva: simplitate. E genul de program care nu cere prea multă experienţă cu calculatorul pentru a împărţi un fişier sau reuni bucăţile lui.

imagine

După cum vedeţi din captura de mai sus, programul nu are o interfaţă prea complicată, meniuri sau altceva. Pe lângă că e mic şi portabil (deci uşor de purtat pe un stick) mai toată joaca e cu butoanele Split şi Join. În acţiune vedeţi în captură spargerea unui fişier mai mare în bucăţi. Puneţi acolo 10000 pentru fişiere de 10MB, sau 100000 pentru fişiere de 100MB (sau cât doriţi). Astfel va fi uşor să împărţiţi un fişier de 1GB să zicem pentru publicarea pe bucăţi pe situri ce pun limită, de 100 sau 200MB. Cât priveşte reunirea fişierelor, e foarte simplu: indicaţi primul fişier (cel cu extensia 001) şi mai departe deduce programul numele celorlalte bucăţi şi face ceea ce trebuie.

Dacă sunteţi începător şi doriţi un program foarte simplu ca să spargeţi fişierele mari în bucăţi mai mici nu pot decât să vă recomand HJSplit, cu condiţia că lângă bucăţi puneţi pe CD/DVD şi executabilul hjsplit.exe. Programul are versiune şi pentru Linux. A fost actualizat în 2009, deci nu e un proiect abandonat.

Şi pentru că unii ar putea să întrebe: bun, dar dacă nu suntem chiar începători şi nu vrem să mai apelăm la încă un program pentru o sarcină aşa banală, ce să facem? am să închei cu o captură. În ea puteţi vedea, ca exemplu, cum se poate face împărţire şi reunire de fişiere cu 7Zip. După cum vedeţi, în meniul contextual (selectând câte fişiere avem nevoie) avem două opţiuni: Împarte fişierul… şi Uneşte fişierele… Dacă mergem pe prima cale (vrem să spargem în bucăţi) trebuie doar la Împarte în volume, octeţi, să scriem de exemplu 100000000 pentru a împărţi în fişiere de maxim 100MB. Asta dacă folosiţi 7Zip (are versiune portabilă şi e bun… merită folosit). Dacă folosiţi altceva, căutaţi opţiuni similare. Mai bine un program ce e şi arhivator/dezarhivator obişnuit, deplin în funcţiuni, pe lângă că face şi sparge şi reunire.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. seba18 spune:

  E vorba cumva de un firmware pentru iPhone? 🙂

 2. kye spune:

  Nu inteleg ce e asa greu sa faci asta cu un WinRar sau orice alt program de arhivare…

 3. radu.capan spune:

  1. WinRar e program comercial.
  2. Ai dreptate, cam orice program de arhivare face asa ceva (comerciale si gratuite deopotriva). Am aratat mai sus cu 7Zip. Nici unul dintre programele clasice de arhivare nu face insa la fel de simplu ca HJSplit (care nestiind sa faca altceva e mai usor de folosit).
  3. Ca principiu eu nu recomand HJSplit celor care sunt dispusi sa invete sa dea niste clickuri intr-o aplicatie clasica de arhivare. Amatorilor de lucruri f simple vor alege HJSplit fara sa clipeasca.
  4. In fine, o motivatie pentru a scrie despre HJSplit a fost faptul ca – dupa cum exemplificam mai sus – unii publica pe web astfel de arhive impartite. Nu am testat daca WinRar le poate desface, dar 7Zip, IZArc si PowerArchiver nu s-au descurcat, ceea ce ma face sa cred ca ceva spart cu HJSplit poate fi recombinat *doar* cu HJSplit. Poate gresesc.
  Sper sa fie de folos cuiva.

 4. dangl spune:

  Haideti sa va spun eu de ce toata lumea foloseste HJSplit. Pentru ca este singurul care iti ofera alternativa de a imparti un fisier in Mb. Toti impart un film in segmente de 100 de Mb cat iti permite Rapidshare sa faci upload. In varianta lui WinRar trebuie sa te exprimi in kiloocteti si toti se incurca in a exprima un numar atat de mare.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *