Gravatar pe nedrept ignorat


Cele mai multe dintre comentariile care apar pe CNet.ro au asociată imaginea implicită, acel profil uman pe fond gri. Sec 🙁 . Ne-ar place să vedem pe cât posibil feţe, dacă nu, măcar avataruri care să exprime ceva. Mă întreb dacă cititorii noştri nu au imagini asociate pentru că nu ştiu cum se face sau pentru că nu doresc să aibă o “faţă” online? Ţin să amintesc că gravatarurile sunt recunoscute pe muuulte situri (sute de mii), aşa că la un moment dat ne putem recunoaşte între noi tocmai datorită lor (de la un sit la altul). Ele fac cumva şi mai personală comunicarea. Dacă sunt chiar fotografii, îţi permit să îţi faci o idee: discuţi cu un tânăr? cu un adult? cu un pensionar?

imagine

Pentru cei care nu ştiu cum îţi poţi asocia o imagine când comentezi aş dori să reiau ceea ce într-un fel mai explicam aici, acum mai bine de un an. Nu trebuie să îţi încarci fotografia pe fiecare sit unde comentezi, deci nici pe CNet.ro! Sute de mii de situri folosesc pentru avataruri sistemul oferit de Gravatar.com. Acolo trebuie să mergeţi şi să vă asociaţi emailului o imagine (un avatar). Puteţi într-un singur cont să vă puneţi mai multe adrese de email şi mai multe fotografii. Puteţi astfel să schimbaţi periodic o imagine asociată unui email şi schimbarea se va propaga instant pe toate siturile unde aţi comentat cu acel email (şi este suportat gravatarul).

Practic trebuie să mergeţi pe sit, să vă înscrieţi (deschideţi un cont), să confirmaţi înscrierea şi apoi să încărcaţi o imagine pentru acel email. Puteţi face decuparea ulterior, deci nu vă faceţi probleme dacă tot ce aveţi e o fotografie de grup. Deşi e în engleză, cred că pe mulţi în poate ajuta prezentarea de mai jos. Rugăminte: dacă nu aveţi încă gravatar, creaţi-vă acum unul şi puteţi comenta de probă la acest articol pentru a vă vedea gravatarul în acţiune. Ne-ar place să vedem mai puţine avataruri implicite şi mai multe feţe la cei care comentează pe aici.

Legat de avataruri v-aş recomanda unele articole mai vechi: Alpoy: Pentru avataruri şi AvatarsDB: bază de date de avataruri. În fine, legat de prezentarea de mai sus aş vrea să subliniez că dimensiunea universală dorită de Gravatar.com nu a reuşit conform viselor. Din păcate multe situri (în special cele mari) dublează acest serviciu, cerând utilizatorilor să îşi încarce o fotografie pentru profil (ex: Twitter). Oricum, gravatar e cel mai răspândit sistem pentru avataruri. Nu merită să fie aşa de ignorat.

PS: Că tot am vorbit de avatar… ceva ca nuca în perete… dar s-ar putea să îi intereseze pe mulţi. Trailerul la filmul Avatar.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Păun Eugen spune:

  Aceeasi problema au adresat-o si cei de la Weblogtools Collection aici http://weblogtoolscollection.com/archives/2009/08/17/why-is-gravatar-still-not-mainstream/ . Si o oarecare rezolvare, incurajare a folosirii de cat mai multi comentatori a fost oferita tot de ei in articolul http://weblogtoolscollection.com/archives/2009/10/19/gravatar-encouragement/

  Personal, gravatar mi se pare o idee interesanta, dar este destul de dificil de adoptat la o scara mai larga. Pur si simplu webmasterii prefera sa foloseasca propriul sistem de avataruri, in house, mult mai usor de controlat si relativ simplu de implementat. De exemplu, cea mai folosita platforma pentru forumuri, si m-am refererit la phpBB, nu ofera suport by default pentru gravatar.

 2. Laur spune:

  Nice, am creat si eu un profil, sa vedem daca functioneaza.

 3. radu.capan spune:

  Yep, functioneaza!

 4. Radu spune:

  Oare cum apare gravatarul meu?
  Oricum mersi pentru pont!

 5. moroshan spune:

  Ia sa vedem, a iesit ceva!? 😉

 6. Svall spune:

  Test.

 7. radu.capan spune:

  Testul ti-a mers! Ai gravatar functional.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *