Harddiskurile şi încălzirea lor


Nu am să fac nu ştiu ce teorie sau analiză savantă ci doresc doar să trag unele semnale de alarmă. Recent un prieten mi s-a plâns că harddiskul la laptop i se încălzeşte atât de tare încât îl deranjează când lucrează, căci stă cu încheietura mâinii peste zona fierbinte. Am văzut şi eu (de fapt am simţit şi eu zona) şi am fost curios să văd ce temperatură este acolo. Din păcate nu ştiu programe gratuite (dar mă veţi ajuta Dvs dacă ştiţi), însă cu o căutare pe web veţi găsi multe programe comerciale, unele numai bune timp de 2-4 săptămâni, cât să investigaţi problema. Printre cele mai bune e, după mine, Hard Drive Inspector, oferit gratuit de GAOTD acum câteva luni.

imagine

HDD prietenului înregistra cam 55 de grade Celsius. Nu aş spune că enorm. Îl ţinea – pe picioare – pe un dicţionar mare cu coperta cauciucată. Proastă idee! La o simplă aşezare pe o suprafaţă de lemn, după doar câteva minute temperatura a scăzut cu peste 10 grade Celsius!!! Desigur, nu e bine să ţii laptopul direct în poală, mai ales timp de ore în şir, dar trebuie să fii foarte atent ce suprafaţă alegi!!! De exemplu un laptop mai vechi al meu, lăsat pe mâna copiilor, a pierdut HDD-ul pentru că ţineau calculatorul pe pat, pe păturile de pe pat. A acumulat scame şi aerisirea era oricum practic inexistentă. HDD-ul s-a ars şi adio date. Suprafaţa cauciucată nu e din nou o bună soluţie, iar prietenul meu a învăţat lecţia. Dacă aveţi biroul încărcat cu multe obiecte gândiţi-vă la aerul care trebuie să circule pentru aerisirea şi răcirea componentelor.

De ce m-am oprit la HDD? Poate pe unii îi doare mai mult procesorul (cu supraîncălzirea). După mine, oricât de tare eşti la backup-uri, cel mai trist este când îţi moare harddiskul. Un proces îl înlocuieşti şi gata. Un HDD nu doar îl înlocuieşti… ci te obligă la reinstalare sistem şi recuperare date (unde mai este posibil). Îngrijiţi-vă de temperatura la HDD! Mai ales cei cu laptop pot face aceasta uşor, pentru că e la îndemână. Şi cei cu calculator desktop merită să verifice periodic. Important: temperaturile la laptopuri sunt mai mari decât cele de la desktopuri. Unii spun că 50-60 de grade Celsius poate fi OK pentru un HDD de desktop. Peste 60 (dar până unde?) poate fi OK deci la laptopuri. Am căutat să văd nişte intervale de temperatură dar nu există un consens. Nu trebuie să deveniţi paranoici când se ating anumite temperaturi, dar pe de altă parte o consultare – ca la medic 😉 – periodică nu poate să strice. Programe precum cele de mai sus pot să ofere indicii despre starea HDD Dvs şi poate să vă prevină când se apropie… decesul lui (vedeţi din capturi, toate au indicator de health).

PS: Ştie cineva un program gratuit care să indice temperatura harddiskului, eventual şi a procesorului (şi alte detalii vitale)?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. oachi spune:

    E trist… De cand cu filmele HD si laptopul meu are de suferit. Temperatura procesorului (Intel Core 2 Duo T8100 2.10GHz) atinge chiar si 101 grade Celsius. Am si placa de racire insa nu ma ajuta. E adevarat ca pana sa-mi faca probleme stateam de multe ori in pat pe patura cu el… acum m-ati pus pe ganduri cu posibilitatea de a colecta scame.

  2. Matey spune:

    Incearca SpeedFan si Everest!

  3. lizi spune:

    Pai la mine e 37 grade Celsius. Cred ca este bine. 😀


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *