Şi din nou despre soluţiile de HDD online


Recent am scris despre faptul că Google a crescut spaţiile plătite, şi am ajuns astfel de la 10GB la 80GB. Un cititor m-a întrebat de ce nu folosesc Gladinet, dacă tot mă plâng de spaţiu. Într-adevăr, spaţiul Google poate fi folosit ca un fel de HDD online. În 2005 (!!!) scriam despre două astfel de soluţii în Harddisk online de 2 Giga!!! şi apoi în GMail Drive shell extension. Ciudat, Google nu a avut niciodată o poziţie categorică *împotriva* unor astfel de utilizări (care totuşi depăşesc ceea ce ar fi strict posibil conform Termenilor şi Condiţiilor). De fapt de-a lungul timpului tot ce au făcut a fost să mai schimbe sistemul de login, dar din alte motive decât ca să faulteze astfel de aplicaţii.

imagine

Un exemplu de program – care mai este activ întreţinut de autor, ultima oară actualizat acum câteva zile – este GMail Drive. După cum vedeţi din captura de mai sus, el simulează apariţia unui nou harddisk în care puteţi “depune” fişiere în limita spaţiului oferit de GMail (ce poate fi crescut la 200GB pentru 50usd pe an; sau la 1TB şi mai mult). Evident că atunci când puneţi un fişier pe acest harddisk virtual de fapt se trimite un email cu fişierul cu pricina pus ca ataşament. Dar în Explorer va acţiona/arăta ca o unitate obişnuită. Probabil Google permite aşa ceva pentru ca să “rupă” gura tuturor lansând la un moment dat al său GDrive, pe urmele acestor “înaintaşi” timizi şi mai nesiguri.

De câteva zile pe blogurile de limbă engleză se scrie tot mai des despre o soluţie similară dar pentru SkyDrive-ul oferit de Microsoft. Cu alte cuvinte pentru cei 25GB pe care Microsoft îi pune gratuit la bătaie oricui are un Live ID. Mai întâi a fost gHacks, apoi DownloadSquad şi CybernetNews, iar azi MakeUseOf. Ba chiar şi blogul Microsoft On10 a scris, dar linkul nu mai e funcţional: cuiva de la Microsoft nu i-a plăcut? Se poate 😉 . Nu ştim dacă Microsoft va închide ochii la astfel de programe aşa după cum Google o face din 2005 încă. Dar să vedem despre ce este vorba: SkyDrive Explorer. Programul este – pentru moment cel puţin – activ dezvoltat, ieri fiind lansată versiunea 1.3 beta. Există diverse buguri supărătoare dar în ritmul acesta s-ar putea să avem în curând o aplicaţie solidă.

imagine

După cum vedeţi din captura de mai sus, şi acest program adaugă virtual o nouă unitate, de fapt un harddisk online. Regăsim directoarele implicite şi putem crea, copia, şterge directoare, popula cu fişiere. În limita impusă de SkyDrive, adică fişiere de maxim 50MB (rezonabil pentru fotografii, documente… mai neplăcut pentru partea video de exemplu). Din păcate programul nu face o “spargere” automată în bucăţi de 50MB, dar puteţi face Dvs aceasta şi apoi publica părţile. Reacţiile la aplicaţie – vedeţi recenziile deja indicate – sunt destul de pozitive. Când aplicaţia va părăsi stadiul beta s-ar putea să fie chiar foarte bună. Personal nu am testat SkyDrive Explorer poate mai mult cu gândul la Gladinet (mai cu vechime).

Oricum, să reţinem concluzia: spaţiu online există, soluţii de a-l face ca unitate în Windows există, programe de sincronizare există. Putem astfel să ne păstrăm mai în siguranţă fişierele, offline şi on the cloud.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Lucian ionescu spune:

  Articolele privind solutiile HDD online mi se par deosebit de interesante si f utile.
  Am instalat GMail Drive (functioneaza bine) si SkyDrive Explorer (nu functioneaza, desi Windows Live ID cu care m-am inscris a fost acceptat).

  Problema e ca eu nu folosesc Explorerul din Windows (stiu sa-l utilizez, dar mi se pare f incomod) si sint un fan declarat al lui Total Commander. Cum sa fac ca aceste doua cloud drivere sa-mi apara ca unitati si in Total Commander?
  Va multumesc si imi exprim toata admiratia pentru efortul de a ne tine la curent cu ultimele tendinte in lumea IT.

 2. KYE spune:

  Folosesc intens DropBox de care sunt ultramultumit. Daca as putea stabili mai multe foldere din calculator ar fi chiar super… cum face spre exemplu Mozy.
  Am observat insa altceva: Gladinet are o optiune de FTP. Daca ai vreun calculator care sta in permanenta online cu o conexiune buna la internet (eu am unul pt supraveghere care merge non stop) poti seta Gladinetul sa faca ceea ce face DropBox cu calculatorul respectiv, daca pui pe el un server FTP (FileZilla). In felul asta vei avea propriul DropBox, cu spatiu cit vrei tu si viteza in functie de provider…

 3. Svall spune:

  Referitor la GMail drive…
  Daca depasesti ceea ce considera GMail ca fiind traficul normal pe o zi, poti fi… suspendat. Am folosit GMail drive pentru a pune @putina muzica pe contul de GMail, cam 500 de MB intr-o zi. Rezultatul a fost un print screen cu un ban de toata frumusetea pentru 24 de h. Activitate suspecta. Doar cu ajutorul lui Outlook deja configurat am putut vedea mailurile. Nu am incercat sa trimit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *