Actualizarea automată WordPress


Una dintre cele mai importante facilități oferită de WordPress la momentul actual, actualizare automată inclusă direct în CMS, nu este lipsită de probleme și incompatibilități în funcție de configurația diverselor servere.

Pentru hosterii internaționali există o listă a celor care suportă această funcționalitate/ suportă parțial sau cu modificări/ nu suportă. Ca întotdeauna pentru România documentația de acest gen nu există, cum, de altfel, nu există nici o comunitate WordPress solidă. Personal am utilizat această funcționalitate pe serverelor celor de la webfactor.ro, elvsoft.com și claus.ro și, de fiecare dată, a funcționat fără probleme. Presupunând că serverul pe care ești găzduit este corect configurat, să vedem cum se face upgrade-ul automat direct din WordPress.

Ca întotdeauna înainte de a face upgrade nu uita să faci un backup al bazei de date folosind phpMyAdmin sau un plugin dedicat.

Odată cu apariția unei noi versiune vei fi notificat direct în dashboard. Un click pe acel link ne duce la o pagină precum cea de mai jos. Poți downloada ultima versiune și încerca un upgrade manual al WordPress sau poți alege upgrade automat, subiectul acestui articol.

upgrade_step1

Introdu datele de conectare la serverul FTP, alege conexiunea securizată, dacă știi că serverul o suportă, și un singur click pe Proceed.

upgrade_step2

De aici încolo nu mai ai decât de așteptat ca WordPress să își facă treaba. Dacă primești o eroare de genul “Error: Could not unzip…” sau similară verifică permisiunile pentru folderul wp-content ce, în mod normal, ar trebui să fie 777.

Dacă totul a decurs fără nicio problemă ecranul tău ar trebui să fie precum în imagine. Nu te împacienta, timpul necesar pentru upgrade poate varia de la 2 minute până la 7-8, în funcție de locația serverului pe care este hostat blogul tău, de cât de solicitate sunt serverele WordPress.org la un anumit moment – de exemplu, dacă vei actualiza WordPress imediat după ce a fost lansată o nouă versiune vei avea de așteptat chiar și 10 minute.

upgrade_step3

Personal cred că metodă descrisă în articolul de față nu este cea mai fericită alegere pentru cineva cu o experiență minimă în ce privește WordPress. Sunt așa de multe variabile și atâtea care pot funcționa nu chiar așa cum ar fi trebuit, iar mesajele de eroare nu sunt prea clare. Ar fi fost mult mai utilă includerea în core  a pluginului WordPress Automatic upgrade, dar despre acesta promit să revin cu un articol în viitorul apropiat. Nu de alta, dar lansarea WordPress 2.9 este așteptată până la sfârșitul acestui an și trebuie să fim pregătiți. 🙂


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. djeo spune:

    Ajuta-ma te rog cu ceva legat de blogul wordpress. Vreau sa maresc scrisul blogului: cum fac? Am vazut ca poate tine de tema aleasa, dar as vrea sa maresc scrisul fara sa schimb tema. Ms.

  2. Păun Eugen spune:

    Inainte de toate, te rog nu mai spama comentariile cu cereri ce nu au legatura cu subiectul articolului.

    Apoi daca ai o problema anume scrie un mail la paun.eugen [at] gmail.com in care imi spui despre ce tema este vorba si ce anume doresti modificat mai pe larg si amanuntit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *