Speccy: informaţii despre hardware


La câteva zile după publicarea şi citirea cu mare interes a articolului lui Radu despre harddiskuri şi încălzirea lor în care a fost prezentat şi recomandat un soft comercial am aflat despre un program gratuit care poate fi de ajutor (nu numai) în aflarea temperaturii unui harddisk. Este vorba de cel mai nou produs marca Piriform. Pentru cei cărora acest nume nu le spune nimic, amintesc aici CCleaner, Recuva şi Defraggler, programe mici şi simple, însă foarte efective în folosire, cel puţin primul fiind un „must-have”.

imagine

Speccy oferă informaţiile strict necesare despre calculatorul dvs.: sistem de operare, CPU, placă de bază, RAM, placă grafică, harddisk, drivere optice şi suport audio. După părerea mea, optim pentru utilizatorul de rând care doreşte să ştie ce a achiziţionat şi nu vrea să îşi „tuneze” calculatorul. Totuşi să sperăm că versiunile ulterioare vor aduce cu ele o privire şi mai detaliată în sistem. După cum am mai spus, Speccy beneficiază de la bun început de un atuu care îl evidenţiază pozitiv faţă de alte programe similare gratuite: el indică şi afişează temperatura harddiskului.

De remarcat ar mai fi faptul că se permite salvarea statisticilor printr-un snapshot într-un fişier cu terminaţia .speccy, care la un moment viitor poate fi încărcat spre vizualizare şi comparare. Şi aici ar fi de adus unele îmbunătăţiri gen exportul datelor în fişiere de mai largă răspândire ca de exemplu text sau html. În fine, Speccy are o scuză bună, încă se află în faza de dezvoltare beta iar realizatorii atenţionează cu privire la utilizarea sa şi recomandă aşteptarea primei versiuni finale. La mine însă a funcţionat din start, eu apelând la versiunea portabilă accesibilă aici.

Poate se mai încumetă cineva să îl testeze şi să ne comunice prin comentarii părerea sa.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,71 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. radu.capan spune:

    Simpatic programul. Îmi arată temperatura la HDD, la proces şi la placa grafică.

  2. iulian spune:

    Daa… Foarte interesant programul… La placa grafica nu arata temperatura… Dar e fain oricum…

  3. radu.capan spune:

    La mine apare: CPU, Intel 55 grade Celsius; Graphics, GeForce, 73 grade Celsius; HardDrive Seagate 46 grade Celsius.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *