Învăţăm PHP: Scrierea codului


O pagină web PHP este o pagină HTML doar că are extensia PHP în loc de HTM(L) şi are în ea cod PHP. Cu alte cuvinte, dacă ştiţi să scrieţi pagini HTML atunci pentru a scrie o pagină PHP trebuie doar să îi schimbaţi extensia. Serverul va şti că, dacă găseşte secvenţe PHP, acestea trebuie interpretate şi nu redate ca atare. Înainte să încercăm să înţelegem cum funcţionează o pagină PHP să spunem un lucru esenţial: secvenţele PHP dintr-o pagină trebuie încadrate astfel încât interpretorul să ştie “aha! aici am cod PHP!” Pentru aceasta vom începe codul cu <?php şi îl vom încheia cu ?>. Mai jos vedem cel mai banal exemplu.

[PHP][/PHP]

După cum vedeţi, nu ne pasă de HTML prea mult. Nu am pus tagul HEAD, nici tagul TITLE, pentru că nu HTML e subiectul, ci PHP. Ce credeţi că face codul de mai sus? Scrie pur şi simplu ceea ce am indicat între ghilimele. Reţinem deci prima lecţie foarte importantă: codul se pune între <?php şi ?>, iar fiecare linie de cod pe care o scriem, observaţi mai sus, o încheiem cu punct şi virgulă. Dacă avem o singură comandă şi uităm să punem punct şi virgulă nu vom avea eroare, dar e o excepţie. Învăţaţi-vă să puneţi de fiecare dată punct şi virgulă după o linie de cod. Acum haideţi să înţelegem ce se întâmplă de fapt:

  1. Încărcăm în navigator o pagină PHP. Navigatorul cere deci pagina de la server.
  2. Serverul înţelege din extensia PHP că este o pagină PHP. O parcurge cu un interpretor, care va înlocui codul cu rezultatul execuţiei lui. Cu alte cuvinte echo „Salut! Am scris cod PHP!”; va deveni pur şi simplu Salut! Am scris cod PHP!. Această pagină (care este HTML pur) o va returna.
  3. Navigatorul încarcă ceea ce a primit (a cerut o pagină PHP şi a primit o pagină HTML în care s-a executat codul existent).

Aşa se face că dacă ne vom uita în sursa paginii pentru codul de mai sus vom vedea HTML 100% exact ca mai jos:

[HTML]

Salut! Am scris cod PHP!
[/HTML]

Evident că în acest moment nu pare a avea sens: de ce nu am scris direct HTML dacă tot aia obţinem? Pentru simplul fapt că via PHP putem să scriem lucruri complexe (amintesc: formulare, calcule, accesarea bazelor de date ş.a.) care în HTML nu ar fi posibile.

Pentru că pe viitor nu ne vom mai preocupa de „ambalajul” HTML, haideţi să mai vedem un exemplu în care „amestecăm” PHP cu HTML. Vom combina dar evident cu atenţie, reţinând cum se scrie corect un cod HTML.

[PHP]

Pagina demo

Am scris cod PHP!

>Eu!


[/PHP]

Dacă veţi executa acest cod în sursa paginii din navigatorul Dvs veţi vedea:

[HTML]

Pagina demo

Salut! Am scris cod PHP!

Eu!


[/HTML]

De acum încolo nu ne mai interesează încadrarea în HTML. O veţi face Dvs. Mai jos doresc să atrag atenţia asupra a două aspecte. În primul rând, dat fiind că funcţia echo cere între ghilimele ce dorim să afişăm (fie vorba între noi, se poate şi între apostroafe, dar e recomandabil cu ghilimele – nu explicăm acum de ce), dacă dorim să afişăm ghilimele băgăm în ceaţă interpretorul. Dacă vom scrie echo „Salut! Am scris cod „PHP”” nu va şti de unde până unde e partea de afişat. De aceea folosim backslash-ul.

[PHP][/PHP]

În fine, tot mai sus observaţi cum se indică în PHP comentariile. Dacă sunt pe o singură linie se pune în faţă // şi gata. Dacă e un comentariu pe mai multe linii se încadrează între /* şi */. Simplu!

Cam atât pentru moment. Am învăţat cum introducem codul PHP într-o pagină HTML. E un început timid. După ce vom învăţa minimul despre variabile, operatori, funcţii, structuri… vom putea scrie lucruri mai complicate şi mai utile! Răbdare doar…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *