Fotografii şi tehnica bokeh


Termenul "bokeh" defineşte modul în care sunt redate în fotografie planurile mai apropiate şi respectiv mai îndepărtate decât planul asupra căruia s-a făcut focalizarea. Termenul este de origine japoneză ("bo-ke") şi înseamnă "neclar", "confuz". Noţiunea este de ordin calitativ şi reflectă modul în care privitorul se comportă faţă de reprezentarea planurilor neclare în fotografie. Am citat din articolul Despre BOKEH de pe Foto-Magazin.ro, pe care vă invit să îl citiţi în întregime. Pagina de pe Wikipedia despre Bokeh ilustrează conceptul cu fotografia de mai jos: observaţi cum iese în evidenţă personajul datorită acestui efect?

imagine

Observaţi mai jos în stânga cât de mult poate să deranjeze fundalul. Iar în dreapta cât de bine arată fotografia concentrată pe “eroul” ei. Efectul este realizat cu pluginul Bokeh pentru Photoshop (Paint Shop Pro şi alte programe ce suportă aceste pluginuri). E enorm de scump (200usd), după cum scumpe sunt şi lentilele ce permit să obţii efectul din prima, fără Photoshop. Dacă vreţi să vedeţi exemple cu pluginul AlienSkin (cine nu ştie pluginurile minunate ale acestei firme?!) mergeţi la această pagină. Tutoriale interesante, inclusiv video, găsiţi aici.

 imagine imagine

Interesant este că pluginul Bokeh permite şi efecte mai… romantice pentru blur/ceaţă. Mai jos tinerii văd doar steluţe în jurul lor 😉 . De fapt nu văd nimic, că sunt ocupaţi.

imagine imagine

Iaca aşa am făcut o introducere la o tehnică (partea concretă o descoperiţi singuri în linkurile date) ilustrată frumos în selecţia Colourful Examples of Bokeh Photography. Sunt fotografii foarte frumoase, şi este impresionant cum subiectul iese în evidenţă prin acest efect. Sper să vă placă şi Dvs.

imagine

PS: puteţi vedea şi un clip YouTube cu detalii despre această tehnică.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (11 evaluări, media: 4,64 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *