Pentru un WordPress mai rapid


Vă spuneam săptămâna trecută că m-am decis să urmăresc via RSS situl TripwireMagazine. Apar multe articole interesante acolo, cum ar fi şi Most Essential Tips for Improving Response Time of Your WordPress Blog de acum două zile. În mod cert cei cu bloguri mici nu caută viteză căci probabil o au deja. În clipa în care ai mulţi vizitatori şi mult conţinut este însă foarte uşor să dezamăgeşti la capitolul viteză. Un cod scris prost de tine (sau un plugin scris prost de altcineva) poate să afecteze puternic timpul de încărcare a paginilor. Vă invit să parcurgem împreună articolul tocmai indicat. Nu voi lua plăcerea Dvs de a citi articolul original ci doar voi evidenţia ce acoperă şi împărtăşi opinii/experienţe.

imagine

Să începem spunând că WordPress e bine gândit 🙂 . Mai rar, foarte rar, problemele pot să vină de la el. Gândiţi-vă că e făcut de o echipă, e open source, iar oamenii care îşi bagă mâna în codul lui au grijă să optimizeze tot ce pot, cât de mult pot. Dacă situl Dvs nu se încarcă rapid poate fi din vina unor coduri adăugate sau pentru că aţi atins limitele WP+server. Da, există nişte limite. Dar să o luăm cu începutul. Mai întâi ni se recomandă să apelăm la instrumente online ce măsoară viteza de încărcare, precum acesta. După ce facem diverse optimizări putem să comparăm timpii. De reţinut. Şi acum sfaturile concrete:

 1. Folosiţi un sistem de caching, recomandându-se WP Super Cache Plugin (acum un an l-am încercat, vedeţi aici, fără foarte mare succes; nu că ar însemna aceasta ceva negativ pentru plugin). Care este ideea acestor optimizări cu caching? Simplu: fiecare pagină din WordPress pentru a fi afişată generează câteva interogări MySQL (de la 20 până la 100 sau mai multe… mamă, e de rău atunci!). Cu un mecanism de cache, o pagină generată e salvată ca pagină HTML şi servită la următoarea cerere. Evident, următoarea cerere şi celelalte care mai vin vor lua pagina HTML şi zero stres pe server! Paginile se vor încărca mai rapid, desigur, fiind gata generate. Apar unele probleme legate de conţinutul dinamic, dar, vedeţi articolul TripwireMagazine, sunt şi workaround-uri. Unele acceptabile, altele nu.
 2. Optimizaţi tema pentru a reduce numărul de interogări. De exemplu toate temele, pentru generalitate, afişează numele blogului printr-o interogare. Doar că Dvs vă ştiţi numele blogului 🙂 . Dacă în header.php veţi scrie manual numele blogului aţi redus un acces făcut la fiecare pagină. (Desigur, dacă folosiţi caching, sugerat la 1, datele se schimbă puţin.) Oricum, reţineţi că o încărcare mai lentă se poate datora şi unei teme scrise… neoptimizat.
 3. Întreţineţi-vă baza de date. Am scris şi noi despre WP-Optimize şi nu pot decât să re-recomand acest plugin. În timp tabelele cer un repair şi optimize, iar autorul spune că din comoditate preferă WP-DBManager, unde poate programa optimizarea periodică, de exemplu săptămânal.
 4. Un alt spaţiu (de hosting) pentru imagini. Dacă lăţimea de bandă e o problemă atunci merită să vă gândiţi la Amazon (din nou, eu am testat soluţia, dar apoi am jonglat şi am renunţat). Pentru a reduce stresul serverului poate fi util să depozitaţi imaginile, fişierele JScript şi CSS pe alte servere (imaginile vor putea fi publicate direct pe Amazon de exemplu cu Amazon S3 plugin).
 5. Activaţi mecanismul de cache nativ în WordPress. Tot ce trebuie e define(ENABLE_CACHE, true); în wp-config.php. Poate însă creşte consumul de memorie şi la hosting shared puneţi scăpa de o problemă dar da de alta. Atenţie deci.
 6. Anulaţi post revisions şi ştergeţi cele care sunt. Mai ales dacă lucraţi singur la un blog sunt cam inutile aceste versiuni salvate în timp.
 7. Păstraţi pluginurile la zi.
 8. Ştergeţi temele nefolosite.
 9. Dezactivaţi şi ştergeţi pluginurile nefolosite.
 10. Ştergeţi comentariile marcate ca spam.
 11. Verificaţi-vă situl pentru legături nefuncţionale.

Autorul a ordonat sfaturile în ordinea impactului. Primele se vor simţi efectiv (repet, la bloguri cu trafic mai mare), ultimele mai puţin. Eu aş îndrăzni la optimizare să mai adaug ceva ce am scris acum câteva luni: Prestocare în WordPress. Eu folosesc la unele situri şi impactul e mare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Sau reguli scrise direct în wp-config.php: (elimină interogările de home, template, stil)

  define(‘WP_HOME’, ‘http://www.exemplu.ro’); //url blog
  define(‘WP_SITEURL’, ‘http://www.exemplu.ro’); //url site
  define(‘TEMPLATEPATH’, ‘http://www.exemplu.ro/wp-content/themes/tema’);
  define(‘STYLESHEETPATH’, ‘http://www.exemplu.ro/wp-content/themes/tema”);

  + imediat lîngă „chestia aia cu” secret key service, pot fi introduse
  define(‘AUTH_SALT, ‘cheie unica’);
  define(‘SECURE_AUTH_SALT’, ‘cheie unica’);
  define(‘LOGGED_IN_SALT’, ‘cheie unica’);
  define(‘NONCE_SALT’, ‘cheie unica’);

  cheie unică generată tot la secret key service

 2. radu.capan spune:

  Multumim de completari.

 3. Laur spune:

  Mie imi place sa folosesc pe linux lighttpd+xcache.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *