O nu, Mininova… şi tu?


Am venit acasă şi într-un tab aveam deschis Mininova, pagina utilizatorului EZTV (pentru cine nu ştie, sursă de episoade ale unor seriale care se difuzează… sau nu… în România). Pagina reîncărcată mi-a arătat: 0 torrents. Hopa! Să se fi închis acest cont? Nope… Mai rău… S-a dus tot, cam tot ce dădea valoare acestui sit de torrente. S-a dus mai întâi TorrentSpy, s-a dus apoi Demonoid (deşi cică revine), a dispărut în ceaţă şi Axxo (au rămas fantomele în urma lui), iar Mininova trece de asemenea în istorie, murind astăzi pentru 99% dintre utilizatorii sitului. “It’s a sad day today. My heart is broken into a million pieces” – scrie un comentator la anunţul oficial.

imagine

După ce a încercat să păcălească/întârzie pe cât posibil deciziile judecătoreşti, Mininova a ales ca de astăzi să îşi schimbe radical profilul. Evident că e greu să reproşezi echipei ceva. Situl a pornit în 2005, fondat fiind de cinci danezi (pe seama altul decedat: Suprnova). În timp situl a tot crescut ca popularitate, ajungând să distribuie nenumărate titluri de filme, albume muzicale, jocuri, programe, evident cele mai multe în mod ilegal. Popularitatea i-a adus desigur şi somaţiile de rigoare, iar mai apoi un proces prin care Mininova a fost somat să plătească cinci milioane de euro sau… să elimine conţinutul ilegal. Au încercat, ne spun ei, dar nu au reuşit să realizeze nişte filtre realiste. Aşa că le-a rămas o singură cale: Mininova limits its activities to Content Distribution service. Adică? Mai pe româneşte Mininova are de acum conţinutul limitat la ceea ce artişti sau producători (fie ei de muzică, film, jocuri sau programe) vor publica singuri. În anunţ ni se dă un exemplu de formaţie (daneză), de post TV (danez) care apelează la o astfel de “distribuţie de conţinut” dar… să fim serioşi… pe cine (mai) interesează? Da, poate Radiohead va face aşa ceva, dar nu mulţi alţii. Mininova a murit. Ne îndreptăm spre IsoHunt sau spre siturile mai mici, adesea private, de torrente.

imagine

Unii îşi vor pune probabil speranţa în situri precum RapidShare sau MegaUpload. Şi aceste situri îşi vor afla sfârşitul.

Apoi vom avea şi constrângerile de la firmele de internet (ISP – Internet Service Provider), care la un moment dat, când propunerile de legi vor fi adoptate, vor avea dreptul să ne întrerupă contractul pentru că am descărcat ceva crackuit.

Ne vom întoarce la vremea de după 1990, când la colţ de stradă se vindeau CD-uri cu muzică, programe, jocuri? Doar că acum vor fi DVD-uri, inclusiv cu filme? Nu prea cred.

Şi atunci?

 • Vom reveni la cinematografe.
 • Vom deveni foarte selectivi cu ce filme vedem, cu ce jocuri de jucăm, cu ce programe folosim. Ce e rău în aceasta?
 • Vom căuta mai mult alternativele gratuite şi vom deveni deschişi să plătim pentru ce folosim.
 • Vom apela mai mult la radio, fie el şi online.
 • Ne vom plimba mai mult pe afară… Deconectat de la online nu e totuşi aşa de rău 😉 .

Poate semnalarea mi-a ieşit cam apocaliptică. Îmi cer scuze. Fiecare ia ce vrea, cum vrea.

PS: reacţii online


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (10 evaluări, media: 4,40 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. dan spune:

  Pt seriale incearca Torrent Episode Downloader. Pt altele o sa gasim o solutie.

 2. Laur spune:

  @dan, pentru seriale avem chiar noi site de torrente FreshOn.ro, si multi straini au cont pe el.

  Nu o sa se duca toate, o sa ramana The Pirate Bay.

 3. Andrei spune:

  http://twitter.com/eztv_it

  un link foarte util, eu il urmaresc in Google Reader, am serialele eztv la zi, link-ul catre torent este in post, nu mai am nevoie de Mininova.

 4. r2zv2n spune:

  Pt seriale EZTV.IT e cel mai bun… Pacat de Mininova. Era ca o HOME PAGE pt mine… cred ca o sa ma duk spre KickassTorrents.com. Mi se pare cea mai buna alegere dupa ce Mininova a murit… Trista zi… Si pt cei care vor un tracker privat pt filme, muzica, seriale etc, nu ezitati sa va inregistrati la XtremeSpeeds.net. TRISTA ZI 🙁

 5. kye spune:

  http://www.isohunt.com
  Eu zic ca nu vor muri niciodata torentele. In permanenta vor aparea altele noi. Care poate peste seara mor. Si tot asa.

 6. costhas spune:

  Sincer cred ca a fost cel mai bun site de torrente. Imi pare rau ca l-au inchis. Multe trackere romanesti aveau torrentele de pe Mininova. Cred ca fost sursa cea mai mare de software, filme, jocuri si multe alte programe. Acum ridicam steagul, tragem trei focuri de arma in sus si… ramas bun Mininova.

 7. blescau spune:

  The old Mininova is dead and gone…
  Pacat ca s-a dus. Eram mereu la curent cu ce a mai aparut dar, na, o minune nu dureaza mult.
  Oricum, mai sunt inscris pe vreo cateva torrente private pt filme si seriale asa ca pe partea asta nu ar fi asa o problema.
  Mai naspa e ca pe Mininova puteai sa gasesti orice si puteai sa faci si hit and run intr-o veselie. 🙂
  Apropo: Isohunt mai are de mancat pana sa ajunga ca Mininova.

 8. lida spune:

  Rip Mininova. L-am gasit pe altu. 😀


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *