Google Reader: de ce m-am lăsat convins


În cele din urmă am migrat pe Google Reader. Folosesc RSS de mulţi ani, mai întâi cu FeedReader, apoi cu GreatNews şi în cele din urmă cu FeedDemon (de când a devenit gratuit). Apoi în primăvară FeedDemon a început să lucreze în paralel cu Google Reader. Mai exact FeedDemon (pe atunci în beta, versiunea 3, între timp ieşit din beta) acţionează ca versiune desktop pentru webaplicaţia Google. Mariajul poate fi fericit, dacă preferi programele – când nu îl ai la îndemână (eşti pe alt calculator) foloseşti ce poţi online. Problema era că multă vreme Google Reader stătea slab cu actualizările feed-urilor. Problema s-a rezolvat între timp şi de câteva săptămâni nu am mai lansat FeedDemon. Doar Google Reader.

 imagine

Practic constat pe propria-mi piele “trend”-ul de la programe la webaplicaţii. De exemplu de când am folosit emailul prima oară, am fost fan Outlook Express. Acum vreo 3 ani am luat decizia să îl abandonez, pentru a folosi exclusiv online GMail-ul. Acum am abandonat FeedDemon pentru Google Reader. A folosi webaplicaţii te scapă de câteva probleme:

 • dacă reinstalezi calculatorul nu trebuie să te preocupi să faci backup la email (sau feeduri) – sunt tot acolo online
 • pe orice calculator eşti, dacă e conectat la internet ai ce îţi trebuie (email sau feeduri, ca să rămânem la aceste exemple)
 • o aplicaţie în minus instalată/lansată

Desigur, unii vor spune: şi când nu ai net? Din fericire şi GMail şi Google Reader au opţiune de offline, păstrând un număr de emailuri, respectiv articole de pe feeduri, salvate offline. Vara aceasta am fost recunoscător de multe ori acestor facilităţi. Am fost la un moment dat fără internet câteva zile, dar cu laptopul: am avut offline ultimele câteva sute de emailuri… adică cele de care era cea mai mare şansă să am nevoie. Apropo: Google abandonează Google Gears, adoptând HTML 5 pentru problema de depozitare de date offline.

Statisticile oferite de Google Reader ne arată că aproape 200 de persoane ne citesc prin această webaplicaţie Google!

imagine

Cu toate acestea muuulţi dintre prietenii mei se ţin departe de RSS. Sper ca rândurile de mai sus să fi fost implicit o reclamă pentru RSS. Şi atunci cu gândul la ei închei cu o suită de motive pentru care v-aş îndemna pe Dvs, stimate cititor ce folosiţi emailul dar nu şi RSS, crezând că e un mare bau-bau, să folosiţi acest deja vechi dar extraordinar instrument de informare.

 • Cum faceţi cu emailul? Gândiţi-vă bine. Mergeţi cumva la Ionescu în căsuţa de email ca să vedeţi dacă v-a scris? Nu, desigur că nu. Vă uitaţi în căsuţa Dvs de email, şi aşteptaţi ca acolo să ajungă ce a scris el. E mai lejer. Închipuiţi-vă că ar trebui să mergeţi zilnic în zeci de conturi de email ale prietenilor, rudelor, colegilor, pentru a vedea cine v-a scris. Ar fi oribil!!!
 • Şi totuşi cam aşa ceva faceţi Dvs cu siturile web: mergeţi probabil zi de zi pe o suită de câteva (zeci) de situri pentru a vedea dacă nu s-a publicat ceva nou. Mamă ce efort… De ce să nu vină noutăţile la Dvs??? Google Reader e ca un GMail dedicat feedurilor. Vă abonaţi şi atunci când pe situl X apare ceva nou – haideţi să aproximăm – un email vine la Dvs spunându-vă “uite, asta e nou!” Adică dimineaţa în loc să frunzăriţi 20 de situri, staţi într-unul singur, Google Reader, şi citiţi ştiri din ziare naţionale, noutăţi de pe siturile favorite şi mai ştiu eu ce… Noutăţile vin la Dvs!
 • Desigur, apare o problemă: unele situri nu oferă RSS (foarte puţine… dacă un sit drag Dvs nu oferă RSS, anunţaţi webmasterul că doriţi aşa ceva… dar azi majoritatea covârşitoare a siturilor oferă RSS), iar altele dacă oferă, dau feed parţial. Adică vezi titlul şi câteva rânduri, nu tot articolul. Tot e mai bine: ce vrei să citeşti integral şi nu e… un click şi ajungi acolo. Fără să treci însă prin toate articolele neinteresante.
 • Google Reader (sau orice client, online sau offline, de RSS) mai oferă un avantaj: concentrarea pe articol. Dacă îl încărcaţi în situl original, pe lângă articol mai găsiţi antet, subsol, bară în stânga, bară în dreapta… tot felul de alte informaţii. Timpul pentru încărcarea lor e timp pierdut pentru Dvs… timpul pentru a vă fixa pe articol în pagină e timp pierdut pentru Dvs… E mai simplu din RSS, unde se încarcă doar articolul. Da, uneori cu reclame, cum e şi la noi, dar nu aşa de multe ca în situl original…
 • A folosi RSS-ul nu exclude vizitarea siturilor Dvs dragi. De pe feed nu poţi să comentezi un anumit articol (sau vedea cine ce a comentat). Dar poţi “scana” vizual mai rapid articolele şi alege ce te interesează. Vizitezi un sit când trebuie.
 • Fanii vitezei şi tastelor vor îndrăgi scurtăturile oferite de Google Reader. Deja din FeedDemon eram obişnuit cu J să sar la articolul următor şi cu K la articolul anterior. Acum însă ştiu mai toate combinaţiile pe de rost şi le folosesc instinctiv. Şi merge de minune! De exemplu g, a te sare la All items. Da, apropo, Google Reader nu e încă în română, şi mă miră tare… toate la vremea lor.
 • Ah! Să nu uit: dacă vrei să regăseşti ulterior un articol care ţi-a plăcut, folosiţi tagurile! “Important”, “De făcut”, “De descărcat” sunt câteva exemple de taguri pe care le puteţi avea şi care vă vor uşura munca, “sortând” articolele via RSS.
 • Mai vreţi argumente? Poate că ar mai fi. Dar mai bine intraţi acum la www.google.com/reader/ şi eventual folosiţi feedul nostru http://feeds.feedburner.com/cnetro de teste. Nu va fi de ajuns. Mai abonaţi-vă la 2-3 situri ce le urmăriţi des şi veţi vedea în timp eficienţa. Eu urmăresc acum 144 de situri prin RSS şi zilnic îmi ia 1-2 ore să le parcurg, dar asta pentru că trebuie să fiu informat (că e vorba de Catholica.ro, principalul meu job, sau de CNet.ro, unde scriu din pasiune). Dar pentru Dvs cititul RSS-ului, la început, poate însemna 15 minute în loc de navigat aiurea un timp dublu. Încercaţi…

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Radu spune:

  Mai poti testa si favit.com care include si un reader: e si in romana, poti distribui articole direct catre prieteni/grupuri din favit, twitter sau facebook, are o fereastra speciala pentru a citi totul mult mai usor (vezi comentariile la articole), poti gasi feed-uri prin sectiunea Descopera Surse, ai o sectiune unde poti salva orice (Lucrurile Mele), poti sa salvezi cautari(tag), poti face lista cu feeduri publica, 3 moduri de vizualizare, samd. Sper sa iti placa. 🙂

 2. browsing dude spune:

  Google Reader nu e foarte bun la statistici, ca cea de subscribers. Am observat la mai multe bloguri si site-uri ca afiseaza un numar mai mic de abonati decat cel real. E vorba de abonati RSS care folosesc Google Reader, evident.

  Asa ca daca el afiseaza 194, in realitate sunt vreo 250.

 3. Eu oricum ramin cu iGoogle…

 4. gyges77 spune:

  Eu, in schimb, am trecut recent pe FeedDemon…

 5. Raimi spune:

  Aveam „un schelet de preferinte RSS” pe Reader dar demult… Odata cu articolul de fata, am revenit asupra ideii si sper sa imi eficientizez mai bine timpul. Intrebare: exista vreo setare care sa-ti aduca feedurile complete in site? CNet-ul e printre putinele site-uri [din my RSS list] unde poti citi stirea din feed. Celelalte [ce le am in lista], mai ales presa, iti dau titlu, o fraza, doua si apoi esti nevoit sa mergi pr sit/blog. A, inca ceva: prin Readerul lui Gugle se poate primi si feed-urile comment-urilor? Stiu ca unele site-uri au Feed comments dar nu toate fac explicit acest lucru…

 6. radu.capan spune:

  1. Daca un sit da feed partial sau complet depinde de webmasterul acelui sit, de politica acelui sit. Nu exista o setare ca sa faci un feed partial sa devina integral. Noi, pentru a acoperi toate gusturile, oferim si integral si partial.

  2. Feedurile pentru comentarii se pot urmari ca orice alte feeduri. Google Reader nu ofera instrumente speciale pentru ele: trebuie sa depistezi feedul de comentarii si sa il adaugi. La situri WordPress ele exista mereu, chiar daca nu sunt publice. Ex:

  http://www.cnet.ro/comments/feed/

 7. Raimi spune:

  Am observat ca la marea majoritate a blogurilor realizate cu WP… sunt feed-uri fuul. La site-urile cu comment-uri de ex. „Evenimentul Zilei” va trebui sa „sap” sa ma prind de adresa feed-ului. Important e ca… folosirea unui RSS e… extrem de utila mai ales cand ajungi sa dai de multe site-uri cu continut ce te intereseaza… Te scuteste peste 50% si de bookmark-uri si [inca ceva fain] „note in reader” e exact ce-mi trebuia pentru a-mi nota referinte la unele articole de pe anumite site-uri, simplu rapid si eficient.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *