Picasna: viewer pentru Picasa Web Albums


Mă bucur că am descoperit acest extraordinar plugin pentru WordPress. Îi spune Picasna şi actualmente a ajuns la versiunea 1.5. Este genul de proiect curat, simplu, plăcut ochiului. Şi partea bună este că vă poate interesa – dacă aveţi albume Picasa – chiar şi în afara WordPress-ului. E vorba la urma urmei de un flash pe care îl puteţi configura şi manual cu puţină pricepere şi atenţie la parametrii. Dacă îl folosiţi ca plugin WordPress, pentru a-l utiliza tot ce trebuie este ca într-un articol să aveţi un text care să aibă ca link întocmai albumul Picasa dorit. Textul linkului va fi folosit ca titlu afişat peste „copertă” (cover ce va fi întocmai cel setat în Picasa).

În captura de mai sus vedeţi Picasna în acţiune. Pe sit veţi găsi un album demonstrativ în care sunt arătate capturi cu paşii de utilizare. Chiar nu e prea mult de spus decât că trebuie adresa albumului să fie link pe un text (neapărat) şi că are o pagină de configurare minimă. De acolo puteţi opta pentru un fundal închis (arată mai bine pozele) sau deschis (am folosit mai jos), pentru dimensiunea thumnail-urilor şi alte câteva detalii minore.

Eu nu folosesc pluginul Picasna pe acest sit, dar după cum vedeţi mai jos afişez un album personal cu Picasna. Cum aşa? După cum spuneam, nu e musai să folosiţi WordPress. E vorba de un flash (vedeţi sursa acestei pagini) care are tot felul de parametrii, mai intuitivi şi mai puţin intuitivi. De exemplu cover primeşte ca parametru imaginea de copertă; xmlPath e construit mai complicat, dar cu puţină atenţie (şi teste) veţi înţelege: an – titlul albumului (cum apare în cale); un – numele de utilizator; at – textul de deasupra coperţii… Dacă instalaţi pluginul şi vă jucaţi cu parametrii veţi înţelege fiecare la ce foloseşte. În cele din urmă veţi putea configura codul flash-ului pentru a-l folosi în orice sit, fie el HTML, Joomla sau altceva. Testaţi:

Pentru cei care nu vor să caute în sursa articolului pun mai jos codul flash-ului. Fiţi atenţi la parametrii şi veţi reuşi să adaptaţi codul pentru orice album Picasa aveţi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Raimi spune:

    Pe conturile free de pe WordPress.com nu merge [ca de altfel toate flash-urilor si aproape toate incorporarile exceptie Youtube]. In rest… imi place si… pe blogurile de pe blogspot functioneaza cu succes!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *