Primo: slide show PDF cu poze şi altele


Pentru a crea documente PDF am folosit multa vreme Cute PDF Writer fără să îi găsesc vreun defect. În definitiv, tot ce ai de făcut este să "printezi" un document folosind acest program, şi, gata, ai un PDF lizibil în orice sistem şi, în plus, de mici dimensiuni. Totuşi, după câteva luni, limitările au început să apară. Am început observ că  MS Office şi OpenOffice  sunt perfect capabile să îşi exporte propriile PDF uri care în plus, păstrează linkurile intacte şi creează bookmarkuri. În plus, micuţul Cute PDF a început să dea rateuri la exportul unor pagini web complexe, pe care le trunchiază la sfârşit.

 imagine

Aşa am instalat Primo PDF despre care s-a scris şi pe CNet.ro. Acesta îmi exportă paginile web fără dificultăţi şi, în plus îl pot  folosi şi în alte scopuri. Ca şi Cute PDF, Primo se instalează  ca o imprimată şi poate fi văzut în folderul Printers. Ca să  generaţi un PDF deschideţi aplicaţia din care doriţi să exportaţi  şi pur şi simplu apăsaţi pe "Print". Paleta de opţiuni pe care o oferă progrămelul este destul de largă. În esenţă, totuşi, aveţi de ales între calitate mai bună şi dimensiuni mai mici. Alegerea depinde de scopul PDF-ului: nu are sens să alegeţi rezoluţie de poster pentru un document care va fi văzut doar pe ecran.

clip_image001

Şi acuma specialităţile. Primo PDF se integrează mai bine decât Cute PDF cu Windows 7, ceea ce permite, de exemplu, să creăm prezentări PDF cu poze în câteva click-uri. Acest gen de prezentări sunt  uşor de vizualizat în fullscreen atât cu Adobe Acrobat cât şi în Foxit PDF Reader. ACDSee are o asemenea facilitate de export, dar  e prea "mare" şi, în plus, pe bani :). Iată cum se poate face. Prima dată alegeţi pozele pe care vreţi sa le băgaţi  în prezentare. Primo le va procesa în ordinea în care le printează sistemul. Deci "Clipboard01" este înainte de "Clipboard02" etc. După ce le selectaţi pe toate daţi click dreapta şi alegeţi print. Din dialogul de tipărire vă alegeţi setările necesare. După cum vedeţi mai jos, eu am ales"tabloid’ şi "landscape", ceea ce îmi dă un raport lăţime/înălţime asemănător cu cel al imaginilor originale. Apoi am ales "Fit picture to frame" – asta mi-a tăiat puţin din poza, dar mă ajută să nu am margini albe în prezentare.

imagine

Altă opţiune care mi-a plăcut este "append". Dacă vrei să creezi un fişier PDF omonim cu altul deja existent ai opţiunea de a adăuga "paginile"  în coada PDF-ului deja existent.

imagine

Această funcţie creează  tot felul de posibilităţi interesante. Poţi să creezi un singur fişier PDF în care să arăţi cum se foloseşte o webaplicaţie cu mai mulţi paşi. Sau să lipeşti împreună foi de calcul, texte, pagini web şi imagini într-un singur document. Desigur, dacă vreţi o prezentare "profi"cu antet pe fiecare pagină şi tranziţii spectaculoase, aveţi nevoi de o aplicaţie specializată dar… prezentările cele mai strălucitoare nu sunt neapărat cele mai bune.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *