Copyright pentru feed-ul blogului tău


174px-Questionmark_copyright.svgO problemă cu care se confruntă zilnic nu numai bloggerii ci orice administrator al unui website este furtul de conținut. Odată cu generalizarea folosirii feed-urilor RSS crearea de site-uri ce nu aduc nimic util ci doar republica o parte sau tot conținutul original al altora a crescut simțitor. Nimănui nu îi place ca altcineva să beneficieze în acest mod de munca lui, dar există totuși variante de a împiedica aceste practici sau de a îi face pe acești spammeri să muncească pentru tine.

Unii bloggeri, în special cei care își “ard” feed-ul prin intermediul FeedBurner, trunchează feed-ul RSS la un număr de caractere. Feedburner returnează feed întreg, dacă ai feed întreg sau feed trunchiat, dacă faci anumite setări, dar unul din dezavantaje e că nu mai ai prea mare control asupra acestuia. Dacă nu ai fi trecut feedul prin Feedburner ai putea interzice accesul și astfel posibilitatea de a republica feedul anumitor site-uri sau IP-uri.

Personal nu mă abonez niciodată feed-uri trunchiate, prefer feed-ul întreg, și, sunt sigur, că mai sunt destul de mulți dintre voi care procedează la fel. De aceea, voi prezenta câteva pluginuri WordPress care  vă permit să oferiți feed-ul complet cititorilor voștri și adaugă de la o mică notă asupra drepturilor de autor ale conținutului până la informații mai complexe în feed – numărul de comentarii, diverse servicii de bookmarking, etc.

Dacă dorești doar o simplă notă de genul “Copyright 2009 Numele blogului tău” cu link pe numele blogului – astfel va fi declanșat un trackback pe care îl poți vizualiza în Panoul de control, folosește Simple Feed Copyright. Pentru a adăuga conținut mai bogat, chiar și cod PHP, ai de ales între mai multe pluginuri

 1. ©Feed – probabil cel mai complex dintre ele permițând chiar excluderea anumitor domenii de la afișarea informației introduse în mod normal.
 2. Feed Layout
 3. Pimp my Feed
 4. Add to Feed
 5. Ozh’ Better Feed

Deși nu este cel mai complex și nu oferă așa de multe facilități precum celelalte, după cum se poate observa și în imaginea de mai jos, Ozh’ Better Feed este recomandarea mea fiind simplu de utilizat și, de cele mai multe ori, nici nu necesită configurare.

better_feed 

Dacă ești familiar cu codul PHP poți folosi următorul cod sugerat de Radu, pe care îl întroduci în fișierul functions.php al temei folosite în mod curent

[PHP]add_filter (‘the_content’, ‘adaugaCopyright’);
function adaugaCopyright($content){
if(is_feed()) return $content.'<p>&copy;’ . date("Y") . ‘ <a href="’ . get_bloginfo(‘url’) . ‘">’ . get_bloginfo(‘name’) . ‘</a>. Toate drepturile rezervate.</p>.’;
else return $content;
}[/PHP]

Ca o opinie personală nu am absolut nicio problemă să puneți reclame în feed atâta timp cât acesta este întreg. Feed trunchiat și reclame plus alte mii de butoane pentru agregatoare și mai știu eu ce este doar lipsă de respect pentru cititorii tăi.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. Think spune:

  Mare branza si copyright-ul asta. Daca tot ai o stire si tii neaparat sa nu ajunga la urechea lui nea Ghita sau nea Ion atunci tine-o pentru tine, cine te face sa zbieri in gura mare si dupaia sa arunci vina pe alti cum ca ei ar fi de vina pentru raspandirea acelei informatii cand defapt tu nu ai stiut sa pastrezi aceea informatie doar pentru tine daca nu vroiai sa ajunga la urechile lui nea Ghita si nea Ion.

 2. Păun Eugen spune:

  Serios, nu ai inteles nimic din ce am scris mai sus in articolul asta sau l-ai citit pe diagonala.

 3. radu.capan spune:

  Cine produce ceva cu intelectul (o poezie, o carte, un articol, o teorie, un soft) apreciaza copyright-ul. A pune un link catre propriul blog sau articol in subsolul articolelor poate fi practic: se emite un ping catre tine si stii cand articolele tale sunt preluate (automat) pe undeva.

 4. Think spune:

  Mai nea Paun stii vorba aceea hotul striga hot?
  Daca e pana acolo majoritatea articolelor postate pe acest site nu sunt decat informatii si stiri preluate de pe alte site-uri de gen deci daca tii neaparat sa-i cataloghezi pe altii drept hoti care incalca copyright-ul ai face bine sa te uiti in oglinda sa vezi cum arata un astfel de infractor.

 5. radu.capan spune:

  Stimate Think, care te ascunzi fara email, fara nume, dar arunci acuze. Discutia aceasta a mai fost candva pe aici. Faptul ca mai multe situri trateaza acelasi subiect nu inseamna copiere. Habarnistii… habar nu au. Cine urmareste de exemplu sfera blogurilor de limba engleza observa des: porneste unul un subiect (un soft, un sit, o facilitate tocmai lansata) si scriu toti in cascada. Intersectia de subiecte nu inseamna copiere sau incalcarea drepturilor de autor. Daca cineva semnaleaza ceva nu inseamna ca nimeni nu mai poate scrie pe acel subiect sau ca trebuie citat, atata timp cat articolul secund e scris independent. Articolele de pe CNet.ro sunt in 90% din cazuri teste personale ale programelor, jocurilor sau siturilor prezentate. Uneori scriem fara teste personale, cum a fost despre eBook Reader-ul anterior, din motive cel mai adesea obiective.
  Acesta fiind spuse, sa va fie rusine pentru acuzele lansate, din spatele anonimatului. Vreti sa ma convingeti ca suntem hoti? Scrieti-mi pe cnet@cnet.ro punctual despre articolele copiate si lamurim problemele imediat.

 6. Think spune:

  Sa ne-ntelegem: eu n-am probleme cu site-ul vostru sau cu articolele scrise pe el. Pe unele chiar le gasesc ca ofera informatii interesante de aceea il si vizitez cand am timp. Ideea enuntata mai sus cu copyright-ul mi se pare ca e scrisa in sensul ca voi aveti dreptul sa preluati informatii de la altii pe cand altii n-au voie sa preia informatii de la voi, asa suna.

  O sa vezi ca daca e sa duci ideea cu respectarea copyright-ului la extreme atunci ar disparea peste 90% din continutul de informatie existent la ora actuala pe internet iar acest lucru nu e bun. Copyright-ul n-ar trebui sa ingradeasca liberul acces al oamenilor la informatie si cunoastere pentru ca pana la urma tocmai accesul la informatie si cunoastere ne face pe noi pamantenii sa evoluam intr-o directie mai buna.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *