WordPress 2.9 a sosit


Au fost câteva articole pe CNet.ro despre noua versiune de WordPress, încă de când era în beta (vedeţi prezentarea făcută de Eugen). CNet.ro a trecut deja pe WP 2.9 şi singurul regret este că pluginul Simple Tags nu mai merge (pare abandonat), dar există multe alternative, pe alocuri chiar mai bune, deci nu e pierdere mare. Trebuie doar să găsesc timp să configurez „înlocuitorul” (sau înlocuitorii). În rest… doar de bune pentru moment despre noua versiune care, începe să devină un obicei, se prezintă cu un clip video de prezentare.

Anunţul oficial, cu multe detalii, îl găsiţi aici. Pe mine m-a interesat în special noua facilitate de thumbnails la articole. Am fost cuminte şi, după cam un an de zile, mi-am actualizat pluginul Thumbnail For Excerpts. Versiunea 2.0 a avut peste o mie de actualizări în câteva zile, iar recent am dat drumul la 2.1 care a rezolvat diverse mici excepţii şi sunt din nou sute de descărcări pe zi. Mă bucur că pluginul e de folos şi schimbă (în bine) feţele a sute de bloguri.

Ce altceva mai e nou?

 • S-a dus butonul de ştergere! Acum nu mai avem ştergere ci mutare în coş: pentru articole, pagini, comentarii… Ele sunt păstrate timp de 30 de zile în caz că v-aţi schimbat intenţiile.
 • Există un mic editor de imagini, foarte primitiv, util pentru moment dacă încărcaţi imagini mari din care doriţi doar un detaliu (crop). E un început şi aşteptăm cu interes facilităţi noi. Cei care publică de exemplu din Windows Live Writer sunt însă indiferenţi faţă de astfel de noutăţi.
 • Acum putem actualiza mai multe pluginuri dintr-un şut. În plus avem un indicator de compatibilitate. Acesta însă este subiectiv (utilizatorii votează dacă merge sau nu merge un anumit plugin cu o anumită versiune de WordPress), deci trataţi-l ca atare.
 • Inserarea clipurilor din câteva surse ( YouTube, Daily Motion, Blip.tv, Flickr, Hulu, Viddler, Qik, Revision3, Scribd, Google Video, Photobucket, PollDaddy şi WordPress.tv) a devenit mai simplă – pui linkul şi gata.

Sunt şi multe noutăţi tehnice. Precum o funcţie de autoreparare a bazei de date (puneţi define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true); în wp-config.php). Vedeţi anunţul oficial dacă vreţi să aflaţi mai multe. Mai recomand, unui anumit public ţintă, şi articolul WordPress 2.9 Enhancements Every Developer Must Know.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. andrei spune:

  Într-adevăr, Simple Tags nu este compatibili cu WordPress 2.9, dar se ştia acest lucru încă dinainte să apară varianta finală. Eu am fost plăcut surprins să observ că toate plugin-urile folosite (şi nu sunt puţine) rulează pe noul WordPress. E un pas înainte atât pentru WP, cât şi pentru dezvoltatorii de plugin-uri, cu mult peste ce se întâmpla în cazul upgrade-ului de la WP 2.6.5 la 2.7. Atunci a fost crimă cu premeditare.

  Legat de facilităţile nou introduse, toate bune şi frumoase cu excepţia lui trash / empty trash, o bizarerie (cel puţin în cazul comentariilor). Ar fi fost cu adevărat interesant să pot şterge reviziile…

  P.S. Legat de inserarea clipurilor video (unde n-am avut timp să testez), ştiţi cumva dacă acum mai apar incompatibilităţile cu strict XHTML 1.1 ?

 2. Cristi spune:

  Functia define(‘WP_ALLOW_REPAIR’, true); poate fi lasata permanent in fisierul wp-config.php? Ma intereseaza sa stiu daca nu ingreuneaza ceva…
  Ms.

 3. radu.capan spune:

  Uau, sfat de aur. Intr-adevar Simple Tags merge cu rezolvarea indicata!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *