USB Waechter


Dacă urmărim evoluţia dispozitivelor de memorare observăm că stickurile USB se impun tot mai mult pe această piaţă. Motivele sunt clare: volumul mare de memorie suportat, net superior unui disc, fie el chiar şi DVD sau Blu-ray, preţurile tot mai accesibile şi în special flexibilitatea, ele putând fi folosite simplu la orice calculator. Se pare că tot mai multe calculatoare noi nu vor mai fi dotate cu echipamente de citire şi inscripţionare de discuri. Producătorii de software la rândul lor se pliază noilor cerinţe oferind variante portabile ale programelor. Chiar şi sistemele de operare pot fi încărcate, transportate şi instalate de pe un stick USB (ex. Ubuntu şi pe viitor probabil Windows).

 imagine

Însă această dezvoltare are şi neajunsurile sale, noi breşe de securitate putând apărea, mai ales datorită flexibilităţii oferite de utilizarea stickurilor. După această introducere mai generală vreau să prezint un mic program care protejează calculatorul personal în faţa unor stickuri USB nedorite. USB Waechter (download direct aici) este un executabil de 2,5 MB care, odată instalat, recunoaşte ca valide stickurile folosite până în momentul instalării introducându-le într-o aşa-numită listă albă (Whitelist). Stickurile utilizate ulterior trebuie adăugate manual cu ajutorul administratorului USB Waechter, desigur doar în cazul în care doriţi să fie recunoscute în mod automat.

Două motive principale de utilizare ale acestui program ar fi:

  • aveţi anumite reticenţe privind modul de folosire al stickurilor din partea cunoscuţilor dvs. sau
  • doriţi să excludeţi din start ca alte persoane să transfere datele de pe calculatorul dvs. personal.

Un impediment pentru unii: nu este portabil. Dar este gratuit, mic şi intuitiv şi pe viitor sigur demn de folosinţă. Programul este în limba germană, ceea ce nu reprezintă o problemă mare (nu are o interfaţă stufoasă, dimpotrivă, îl puteţi instala şi – aproape – uita  de el; îşi face singur treaba). Puteţi citi pagina lui în engleză, iar dacă vă întrebaţi ce înseamnă Erlaubte Gerate în meniul vizibil în captura de mai sus, traducerea ar fi Dispozitive acceptate/recunoscute.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Intr-adevar, netbook-urile sunt livrate fara unitate optica, dar nu cred ca se va renunta la ele. CD/DVD-urile si stick-urile USB sunt folosite in scopuri diferite: primele in special la stocare, iar cele din urma preponderent la transportul datelor.

  2. jürgen.toth spune:

    Personal prefer ca mediu de stocare un harddisk extern, încap mult mai multe date decât pe un CD/DVD, ocupă mai puţin loc decât o cutie plină de CD-uri iar utilizarea este mai simplă şi mai rapidă. Iar stickurile sunt la ora actuală accesibile şi din punct de vedere financiar (primul stick de 6GB a costat ca. 120 euro, acum il prinzila oferta si cu 15-16). Cu cât s-a redus preţul unui DVD (re)inscripţionabil în ultimii ani? Cu mai nimic, la DVD-uri simple nu am apelat de ani de zile căci sunt doar un balast ecologic. 🙂
    Fiecare are metodele sale de lucru însă dacă ne gândim bine: cine mai foloseşte astăzi un casetofon cu casetă sau un calculator cu dischete de 1.44MB?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *