DHX Quick Tables


Primul lucru pe care îl voi spune este că vorbim de un proiect într-o etapă primară. Un test care sperăm că va creşte într-un “produs” util webmasterilor. Autorii spun că nici numele nu e bătut încă în cuie. Despre ce este vorba? Acum o lună DHTMLX, o firmă rusească ce produce nişte componente (biblioteci) JavaScript foarte aspectuoase şi utile celor ce dezvoltă webaplicaţii – dar costă – a publicat o încercare numită temporar DHX Quick Tables, fiind vorba de un singur fişier PHP (unul singur!), care se “despachetează” singur într-o mică aplicaţie de editat baze de date MySQL. În curând va suporta şi alte baze de date (Postgres, Oracle).

imagine

Puneţi fişierul install.php evident pe un sit ce suportă PHP. Primul pas, la încărcarea paginii, va fi (după ce se “despachetează” în mai multe fişiere) să vă ceară datele de conectare la baza de date. Nu am inclus captură cu acest pas: e nevoie, aşa cum ne-am aştepta, de serverul cu baza de date, numele bazei de date, apoi numele de utilizatori şi parola. După acest pas puteţi accesa cu o cheie (dacă o uitaţi o puteţi recupera din conf/db_config.ini) directorul unde aţi pus fişierul şi să creaţi mini-aplicaţiile de editare a unor tabele MySQL. Partea bună este că DHX Quick Tables creează de fiecare dată o versiune readonly pentru clienţi, să zicem, şi una cu drepturi de scriere, pentru Dvs/administratori. Vedeţi mai sus în stânga: dăm un nume grilei cu date, apoi putem să punem o parte care să prefaţeze, respectiv să vină după grila (tabela) cu datele, şi în fine alegem tabela MySQL. Dacă vrem să fim selectivi, nu bifăm opţiunea Use all fields from the table. În pasul următor vom putea atunci să alegem anumite câmpuri.

Observaţi mai jos pagina, ultimă, de configurare: putem să dăm nume noi coloanelor, să schimbăm ordinea, să stabilim dacă să se poată face sortare şi căutare după anumite câmpuri, respectiv statutul câmpurilor: needitabile, editabile tip text, checkbox sau selectbox.

 imagine

Acum ştiu că nu am ales o tablă cu multe câmpuri 😉 , dar vă folosiţi imaginaţia. Pentru clienţi va fi ceva ca mai jos. Capetele de coloană sunt clickabile pentru sortare. Datele – la care am ales – pot fi filtrate imediat (adică AJAX).

imagine

Cu cheia ce apare la început administratorul vede o linie suplimentară, ce oferă posibilitatea de adăugare (Add) de noi linii în tabelă, de ştergere (Delete), respectiv de modificare (Edit).

imagine

Iată mai jos în acţiune modificarea unei înregistrări.

imagine

Dacă vreţi să vedeţi live DHX Quick Tables mergeţi aici. Să sperăm că proiectul va continua şi va include facilităţi aşteptare (alegere encoding, textarea la editarea, poate layout-uri noi…).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *