Motoare de căutare ecologice


Nu, nu am de gând să scriu despre motoare cu consum de energie redus. Într-adevăr există şi motoare de căutare pe web care se autointitulează – şi promit că sunt – "ecologice". Ce putem înţelege prin aceasta sau cum funcţionează o astfel de căutare ecologică? Promotorii acestor motoare de căutare ne asigură că din fiecare câştig realizat din afişarea unui rezultat al căutării sau/şi dintr-un click pe o reclamă alăturată, o bună parte va fi investită în proiecte viabile ale unor organizaţii care se implică în conservarea mediului înconjurător. Majoritatea serviciilor se folosesc de infrastructura celor trei mari motoare de căutare: Google, Yahoo şi Bing. Acestea nu acţionează din spirit de caritate ci ele cer şi primesc o importantă parte din câştig. Din păcate trebuie să remarc de la bun început că nici una dintre aplicaţiile următoare nu suportă limba română, însă această stare de fapt nu poate constitui un impediment grav în calea unei fapte bune.

imagine

Ecosearch.org a început ca proiect personal în anul 2007 şi este una dintre puţinele aplicaţii care acceptă condiţiile impuse de Google, de ale cărei algoritmi de căutare de se foloseşte. Şi logo-ul are o mare asemănare în font şi culori. Sunt posibile doar căutări de ordin general, pentru căutări specializate utilizatorii sunt redirecţionaţi spre… da, aţi ghicit, Google. GoodTree.com este mai degrabă un portal web furnizând informaţii diverse. Suportă doar simple căutări iar pentru căutare recurge la ajutorul rezultatelor oferite de Yahoo, Bing şi Ask.com. Interesant este că fiecare utilizator în parte poate stabili cărei organizaţii vor fi donate cele 12,5 procente din câştig. GoodSearch.com oferă funcţii mai avansate ca de ex. căutare de imagini sau video. Rezultatele sunt preluate de pe Yahoo. Procentul stabilit pentru donaţii este mare, 50 % din încasări iar organizaţia susţinută poate fi stabilită de către utilizator. Mai puteţi accesa şi un GoodShop precum şi Paginile Galbene în varianta americană. Echipa de la Ecocho doreşte să combată emisiile tot mai mari de dioxid de carbon. Astfel ei promit să sponsorizeze plantarea a câte doi copaci după fiecare mie de căutări. Cu ajutorul Yahoo sunt posibile şi căutări specializate în imagini şi ştiri.

imagine

Ecosia.org este cea mai nouă maşină de căutare, creată în decembrie 2009 cu un scop nobil: protejarea unor arii cât mai întinse din pădurea tropicală. Dezvoltatorii ei spun că prin fiecare căutare puteţi salva circa doi metri pătraţi de pădure tropicală. Suportul este asigurat de Yahoo şi Bing, acestea încasează jumătate din câştigul rezultat, iar 80% din cealaltă jumătate este destinată scopului amintit. O noutate este posibilitatea descărcării unei extensii pentru navigatorul preferat. Astfel veţi avea posibilitatea să efectuaţi căutări cu Ecosia direct din boxa de căutare a navigatorului şi să urmăriţi concret câţi metri pătraţi de pădure aţi salvat. Aplicaţia se prezintă şi printr-un clip video. Znout.org încearcă să compenseze emisia de dioxid de carbon rezultată în urma consumului de energie pentru fiecare căutare prin cumpărarea de certificate pentru producerea de energie regenerabilă. Este utilizată tehnologia Google. Treehoo.com este după cunoştinţele mele singurul motor de căutare ecologică care se foloseşte de un motor de căutare propriu. Această independenţă îi conferă şi posibilitatea de a permite căutări complexe, de ex. în bloguri, în fişiere audio sau în documente în format PDF. Jumătate din câştigul rezultat este destinat repăduririi.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *